Kmenový obor: |
2941L Potravinářství |
Studijní obor: |
29-41-L/502 Potravinářský průmysl |
Zaměření: |
Škola má možnost vytvářet zaměření, případně specializaci oboru v návaznosti na odbornost absolventů dosaženou v předchozím studiu příslušného tříletého potravinářského učebního oboru. |
Dosažený stupeň vzdělání: |
úplné střední odborné |
Způsob ukončení a certifikace: |
maturitní zkouška, vysvědčení o maturitní zkoušce |
Absolventi studijního oboru potravinářský průmysl jsou středoškolsky vzdělaní lidé se všeobecným i odborným vzděláním. Jejich příprava je směřována do tří základních oblastí týkajících se rozvoje osobnosti žáka, přípravy pro život v občanské společnosti a přípravy pro uplatnění na trhu práce.
V návaznosti na všeobecně vzdělávací složku jsou absolventi připravováni tak, aby se u nich vytvořily předpoklady pro rozvoj osobnosti. Důraz se klade na vzdělávání v kontextu široce pojímaného občanství, tedy na obecně přijímané principy týkající se kvality člověka, schopnosti adaptability na nové pracovní i životní podmínky, které jsou důležité pro jeho uplatnění v demokratické společnosti založené na humanismu a toleranci.
Odborné vzdělávání vytváří předpoklady pro získání kompetencí k pracovnímu uplatnění v různých oblastech příslušné potravinářské výroby dané zaměřením, případně specializací oboru. Důraz je kladen na rozvoj schopností aplikovat získané poznatky a dovednosti v konkrétních situacích při kvalifikovaném výkonu povolání a jeho typových pozic souvisejících se zpracováním zemědělských produktů na potravinářské výrobky v příslušných oblastech potravinářského průmyslu a jejich odbytem v obchodní síti.
Základním cílem je pochopení souvislostí mezi složením a vlastnostmi jednotlivých surovin a pomocných látek ve vztahu k technologickému zpracování na konkrétní potravinářské výrobky. Vzdělávací proces se zaměřuje na komplexní řešení dané problematiky z technologických, hygienických, ekologických a zdravotních hledisek výroby při současném dodržování zásad bezpečnosti práce. Širší odborný základ poskytuje získání většího rozsahu odborných kompetencí, které umožní absolventům lepší uplatnitelnost na trhu práce.
Absolventi studijního oboru potravinářský průmysl jsou v průběhu přípravy vedeni k tomu, aby:
- komunikovali s ostatními lidmi na požadované úrovni a zachovávali obecně uznávaná pravidla slušného chování,
- uvědomovali si svou identitu a lidská práva, dovedli je obhajovat a zároveň plnili své morální a zákonné povinnosti,
- poznali jiné kultury a nacházeli ve styku s nimi zdroje vlastního obohacování,
- nečinili rozdíl mezi lidmi jiného etnického původu, náboženství nebo kultury a ctili jejich práva,
- rozuměli fungování demokracie a byli schopni aktivního občanského života,
- využívali svých vědomostí a dovedností ze společenskovědní oblasti a práva při řešení různých praktických otázek právního, sociálního a ekonomického charakteru, k hlubšímu porozumění současnosti při politickém a filozoficko-etickém rozhodování,
- vyjadřovali se v českém jazyce věcně, jasně, srozumitelně a jazykově správně,
- dovedli pracovat s informacemi z různých zdrojů, uvědomovali si nutnost posouzení validity informačních zdrojů,
- samostatně pracovali s prostředky informačních a komunikačních technologií, efektivně je využívali při řešení úkolů v pracovním i v občanském životě,
- používali cizí jazyk jako prostředek interkulturní komunikace v občanském, společenském i pracovním životě,
- využívali matematické a přírodovědné poznatky při řešení praktických problémů v běžném i profesním životě,
- rozuměli vztahu člověka a přírody, jednali ekologicky a hospodárně,
- chápali význam umění pro člověka a dovedli si vybrat z kulturní nabídky hodnotné podněty jak pro obohacování své osobnosti, tak i pro svou profesní činnost,
- usilovali o zařazení pohybových aktivit do svého životního stylu a posilovali tak svou tělesnou zdatnost,
- uměli chránit zdraví své i ostatních lidí a správně si počínali v situacích ohrožení a při mimořádných událostech,
- uplatnili své znalosti v dalším vzdělávání v rámci celoživotního učení,
- orientovali se na trhu práce a aktivně rozhodovali o svém pracovním uplatnění.
Absolventi studijního oboru potravinářský průmysl jsou připravováni tak, aby:
- správně ovládali odbornou potravinářskou terminologii,
- dovedli aplikovat znalosti z oblasti potravinářských surovin a pomocných látek při konkrétním technologickém procesu,
- pochopili principy základních potravinářských technologií a uměli zvolit vhodný technologický postup pro konkrétní výrobu,
- dodržovali daný výrobní postup (reglement),
- osvojili si základní hygienické návyky a pracovali bezpečně při úpravě a manipulaci se surovinami, polotovary a hotovými výrobky, při technologickém zpracování, výrobě i laboratorní kontrole,
- pochopili funkční principy strojů a zařízení používané v příslušných potravinářských provozech, osvojili si základní dovednosti jejich obsluhy, údržby a bezpečnosti,
- prováděli základní biologické, mikrobiologické, chemické a technologické rozbory, znali metody vyhodnocení rozborů a vyvodili z jejich výsledků patřičná provozní opatření,
- sledovali vývojové trendy v oblasti nových potravinářských surovin a technologií a dovedli je využívat v praxi,
- znali zásady racionální výživy a využívali je při tvorbě nových a inovovaných receptur,
- pochopili význam zdravotní nezávadnosti potravin a vykonávali všechny pracovní činnosti v souladu s platnými hygienickými opatřeními,
- rozuměli základním ekonomickým pojmům, správně je používali a orientovali se v tržní ekonomice,
- ovládali organizaci a řízení výrobního procesu i obchodních činností,
- samostatně a operativně vedli veškerou technickou dokumentaci a dovedli ji průběžně vyhodnocovat,
- byli schopni posoudit potravinářskou výrobu z hlediska dopadu na životní prostředí, eliminovat nežádoucí vlivy při výrobě, hledat možnosti a řídit dílčí část výrobního procesu tak, aby chránili životní prostředí,
- znali a respektovali platnou legislativu, příslušné technologické normy a předpisy související s potravinářskou výrobou,
- byli schopni samostatného rozhodování, pracovat v týmu a vést menší kolektiv pracovníků.
Absolventi studijního oboru potravinářský průmysl mají široké uplatnění v potravinářském průmyslu podle zaměření oboru ve výrobních provozech a poloprovozech, provozních i vývojových laboratořích.
Po zapracování se absolventi mohou uplatnit ve funkcích provozního charakteru nebo v oblasti řízení, tzn. jako technologové, techničtí pracovníci, operátoři, vedoucí příslušného výrobního úseku, mistři, kontroloři jakosti surovin a potravinářských produktů. Dále v ekonomických a obchodních útvarech jako nákupčí a odbytáři, v oblasti logistiky a podobně.
Nacházejí uplatnění i v laboratořích inspekce jakosti potravin, při výrobě potravinových doplňků, mohou pracovat též ve stravovacích službách i jako prodejci hotových potravinářských výrobků, polotovarů, potravinových doplňků i jako nákupčí surovin, přídavných látek, pomocných látek a sanitačních prostředků pro potravinářské provozy. Uplatní se jak v zaměstnanecké, tak podnikatelské sféře.
Absolventi, kteří úspěšně vykonali maturitní zkoušku, se mohou ucházet o studium na vyšších odborných školách a na vysokých školách podle platných právních předpisů.