Kmenový
obor: |
2941L
Potravinářství |
Kód a název vzdělávacího
programu: |
29-41-L/502
(29-59-4)
Potravinářský průmysl 29-41-L/503
(29-59-6) Potravinářský průmysl |
Základní podmínky pro přijetí:: |
úspěšné vykonání závěrečné
zkoušky v příslušném tříletém učebním oboru, stanoveném
platným předpisem |
Délka vzdělávacího programu a
forma studia: |
2 roky, denní studium: |
Dosažený
stupeň vzdělání: |
úplné
střední odborné |
Způsob ukončení a certifikace: |
maturitní zkouška |
Stručný popis studijního oboru
Studijní obor potravinářský průmysl prohlubuje a rozšiřuje znalosti o technologických procesech, kterými se zpracovávají zemědělské produkty na potravinářské výrobky začleněné v jednotlivých potravinářských výrobních oborech. V souvislosti s tím prohlubuje i znalosti o metodách provozní a vstupní kontroly, o organizaci a řízení výrobního procesu.
Profil absolventa studijního oboru
Absolvent studia má v závěru studia vědomosti o charakteru a postavení potravinářské výroby, jejímu vztahu k potravinářské prvovýrobě i obchodu. Absolvent má potřebné znalosti z oblasti biochemie a mikrobiologie, znalosti z oblasti analytické chemie, zaměřené na kontrolní metody používané v příslušném výrobním zaměření. Absolvent využívá souhrnu poznatků o hlavních surovinách a pomocných látkách používaných ve výrobě, znalostí o zásadních technologických postupech ve všech výrobních fázích a provádí technologické výpočty a rozbory.
Absolvent si osvojí vědomosti o funkčních principech potravinářských strojů a zařízení a jejich řazení do technologických linek, dále zobecněné vědomosti o principech a možnostech automatického řízení strojů a výrobních zařízení a dílčí znalosti práce s výpočetní technikou. Absolvent má vědomosti o problematice řízení a kontroly jakosti, o základních pojmech a vztazích z ekonomiky, z oblasti organizace a řízení výroby, které využije také při řízení menších pracovních kolektivů při výrobě. Absolvent umí vést samostatně základní provozní dokumentaci, řídit technologický proces a práci přípravných a pomocných provozů. Absolvent ovládá a dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygieny práce, tvorby a ochrany životního prostředí.
Požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví při práci a hygienu práce
Neoddělitelnou součástí výchovně vzdělávacího procesu je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a hygieny práce. Výchova k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci musí vycházet z platných právních předpisů. Prováděcích vládních na řízení, vyhlášek a norem. Výklad musí směřovat od všeobecného ke konkrétnímu, tj. specifickému pro studijní obor a postihovat jak otázky a předpisy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygieny práce z hlediska jednotlivce, tak z hlediska pracovníka, řídícího činnost pracovního kolektivu.
V prostorách určených pro vyučování je třeba vytvořit podle platných předpisů podmínky pro zajištění bezpečnosti a hygieny práce. Je nevyhnutelné poučit žáky o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a hygieně práce, zvláště při vykonávání praktického cvičení.
Základními podmínkami bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygieny práce se rozumí:
a) důkladné seznámení žáků s předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci,
s protipožárními předpisy a technologickými postupy
b) používání technického vybavení, které odpovídá bezpečnostním a protipožárním předpisům
c) používání osobních ochranných pracovních prostředků podle platných předpisů
d) vykonávání stanoveného dozoru
Možnosti dalšího vzdělávání absolventů
Absolventi studijního oboru, kteří úspěšně vykonali maturitní zkoušku, se mohou ucházet o studium na vysokých školách a o pomaturitní studium za stejných podmínek, jako absolventi ostatních druhů středních škol, poskytujících úplné střední vzdělání podle platných předpisů.