PROFIL ABSOLVENTA
Kmenový obor: 29-52-H Mlynář, mlynářské práce
Kód a název : 29-52-H/001 Mlynář
Dosažený stupeň vzdělání : střední odborné
Způsob ukončení a certifikace : závěrečná zkouška, výuční list
Výsledky vzdělávání:
Absolvent získá po úspěšném ukončení studia v uvedeném učebním oboru znalosti a schopnosti potřebné k vykonávání středně složité a středně náročné práce v zemědělsko – potravinářské oblasti především ve vazbě na mlynářské odvětví a povolání.
Všeobecně vzdělávací složka profilu absolventa je charakterizována vědomostmi, dovednostmi a postoji přiměřenými rozumovým schopnostem a životním zkušenostem žáka.
Příprava žáka v učebním oboru směřuje k tomu, aby absolvent:
-
zdokonalil a upevnil své dovednosti potřebné k sebepoznání,
seberegulaci a sebevýchově,
-
upevnil a prohloubil si žádoucí postoje k osobním
a i nadsosobním hodnotám,
-
dokázal vyhledávat informace důležité pro osobní i
pracovní rozvoj, dovedl je používat, předávat a interpretovat jak v obecné,
tak i odborné oblasti,
-
chápal funkci spisovného jazyka a
rozdíl mezi vyjadřováním spisovným a nespisovným, dovedl se správně a výstižně
vyjadřovat v mateřském jazyce,
-
byl schopen používat cizí jazyk
jako prostředek dorozumění a předávání informací; porozuměl tématům
pojednávajícím o otázkách osobního, společenského i pracovního života,
dokázal se vyjadřovat v běžných řečových situacích, osvojil si odbornou
terminologii potřebnou k výkonu svého povolání,
-
uvědomoval si význam umění pro
člověka, orientoval se v druzích a žánrech literatury; dovedl rozlišovat
mezi hodnotnými díly a brakovou literaturou; byl tolerantní ke vkusu druhých,
-
byl seznámen s historickým a kulturním vývojem v českých
zemích i ve světě, dovedl se orientovat v současném politickém dění,
-
cítil spoluodpovědnost za živou i neživou přírodu,
za kulturní a historické památky a byl ochoten je ochraňovat,
-
chápal základní principy humanity a fungování
demokracie a disponoval dovednostmi potřebnými k aktivnímu občanskému
životu,
-
uvědomoval si svou národní a evropskou identitu, svá
lidská práva a respektoval práva ostatních lidí; byl připraven k soužití
s různými společenskými minoritami, nepodléhal xenofobii, rasismu a
intoleranci,
-
pociťoval odpovědnost za sebe sama, svou rodinu i širší
lidské společenství, za svůj stát a jeho bezpečnost, plnil své občanské
povinnosti a respektoval zákony,
-
stavěl si v životě takové priority, které jsou v souladu
s humanismem, slušností a lidskou solidaritou a dovedl se orientovat v
mezilidských vztazích,
-
rozuměl základním matematickým pojmům, jejich vzájemným
vztahům a závislostem, prohloubil své numerické dovednosti a návyky,
pochopil kvantitativní a prostorové vztahy, rozvíjel logické myšlení při
řešení konkrétních problémů ve své profesi i v běžných životních
situacích,
-
rozuměl základním principům přírodních jevů a zákonů
a snažil se uplatnit získané poznatky v zájmu společnosti,
-
osvojil a rozvinul dovednosti, které mu umožní poznávat
přírodu i prostředí, ve kterém lidé žijí a pracují, zasazoval se o zlepšování
životního prostředí a o jeho trvale udržitelný rozvoj,
-
uměl řešit jednoduché pracovní i osobní problémy, získávat
informace pomocí nových informačních technologií a pracovat s nimi,
-
orientoval se na trhu práce a aktivně rozhodoval o svém
pracovním uplatnění,
-
byl schopen poskytnout první pomoc při úrazu či náhlém
onemocnění, ovládal zásady správné životosprávy a zdravého životního
stylu, vytvořil si pocit odpovědnosti za vlastní zdraví,
-
byl poučen o škodlivém vlivu návykových látek a o
jejich negativním vlivu na lidský organismus v důsledku neodpovědného a
nezdravého způsobu života,
-
měl vytvořeny předpoklady pro žádoucí přenos získaných
pohybových dovedností do motoriky pracovních činností, ovládal kompenzační
cvičení vhodná pro regeneraci tělesných i duševních sil, usiloval o
rozvoj své tělesné zdatnosti a upevňování svého zdraví.
Předpokládané vědomosti a
dovednosti odborného charakteru
Absolvent po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky:
-
ovládá odbornou potravinářskou terminologii zaměřenou
zejména na cereálie,
-
zná chemické složení a vlastnosti surovin používaných
zejména v mlynářské technologii, způsob jejich správného uchovávání
za účelem zachování jejich kvality a biologické hodnoty a umí je využívat
v praxi,
-
umí přijímat a třídit obilí na základě jakostních
znaků a hmotnostní kontroly,
-
umí obsluhovat všechny stroje a zařízení používané
v mlynářské výrobě, tzn. stroje čistírenské, mlecí, vysévací, čistící,
dopravní a aspirační, včetně linky pro příjem, předčištění, čištění
a skladování obilí,
-
dokáže vytvořit optimální směs obilí na zámel a umí
připravit obilí pro mletí,
-
umí hodnotit kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků
podle příslušných norem,
-
je schopen provádět smyslové a hmotnostní hodnocení a
využívá znalosti při provádění jednoduchých analytických rozborů
vybraných vzorků,
-
umí aplikovat teoretické znalosti technologických
procesů probíhajících při mletí obilí na mouku, při výrobě dalších
mlýnských výrobků a krmných směsí v praxi,
-
ovládá technologický postup výroby mlýnských produktů
a jeho kontrolu v rámci přesného dodržování technologických parametrů
a je schopen reagovat na případné nesrovnalosti,
-
umí seřizovat všechny stroje a zařízení v mlynářském
provozu, provádět jejich běžnou údržbu a čištění,
-
ovládá všechny potřebné způsoby přípravy související
s expedicí výrobků - vážení, pytlování, balení, apod. včetně
vedení předepsané evidence,
-
zná, dodržuje a realizuje v praxi zásady bezpečnosti a
ochrany zdraví při práci, zásady osobní hygieny a hygieny pracoviště a předpisy
požární ochrany,
-
využívá efektivně a hospodárně všechny materiální
a energetické zdroje,
-
dodržuje při práci zásady správného hospodaření a
nakládání s odpady,
-
po zapracování je schopen řídit provoz strojního zařízení
v obilných silech, mlýnských čistírnách a mlýnech včetně dopravních
a aspiračních zařízení a váhového hospodářství, řídit a kontrolovat
proces mletí pomocí výpočetní techniky.
Možnosti
uplatnění absolventů:
Absolvent učebního oboru mlynář
nachází uplatnění v zemědělsko-potravinářském sektoru, zejména v mlýnských
provozech při přejímání obilí a jeho úpravě, při řízení chodu mlýnů
a mlýnských souprav v souvislosti se zpracováním speciálních mlýnských
výrobků, ale i v příbuzných oborech pekařských a cukrářských.
Další uplatnění může najít na odpovídající úrovni po zapracování i v technických a ekonomických útvarech, ale i v podnikových laboratořích chemických, případně mikrobiologických, v kterých se zjišťují kvalitativní a technologické parametry surovin pro mlýnské zpracování a pro zpracování cereálních výrobků.
Absolvent může dále pokračovat ve studiu příslušného studijního oboru, které navazují na předcházející přípravu nebo mohou studovat i na jiných typech středních škol za podmínek stanovených příslušnými právními předpisy.