PROFIL ABSOLVENTA
Kmenový obor: |
2953H Pekař, pekařské práce |
Učební obor: |
29-53-H/001 Pekař |
Dosažený stupeň vzdělání: |
střední odborné |
Způsob ukončení a certifikace: |
závěrečná zkouška, výuční list |
Absolvent získá po úspěšném ukončení studia v uvedeném učebním oboru znalosti a schopnosti potřebné k vykonávání středně složité a středně náročné práce v potravinářském odvětví, především v pekárenském průmyslu při výrobě pekařských výrobků.
Všeobecně vzdělávací složka profilu absolventa je charakterizována vědomostmi, dovednostmi a postoji přiměřenými rozumovým schopnostem a životním zkušenostem žáka.
Příprava žáka v učebním oboru směřuje k tomu, aby absolvent:
- zdokonalil a upevnil své dovednosti potřebné k sebepoznání, seberegulaci a sebevýchově,
- upevnil a prohloubil si žádoucí postoje k osobním i k obecným hodnotám,
- dokázal vyhledávat informace důležité pro osobní i pracovní rozvoj, dovedl je používat, předávat a interpretovat jak v obecné, tak i odborné oblasti,
- chápal funkci spisovného jazyka a rozdíl mezi vyjadřováním spisovným a nespisovným, dovedl se správně a výstižně vyjadřovat v českém jazyce,
- byl schopen používat cizí jazyk jako prostředek dorozumění a předávání informací; porozuměl tématům pojednávajícím o otázkách osobního, společenského i pracovního života, dokázal se vyjadřovat v běžných řečových situacích, osvojil si odbornou terminologii potřebnou k výkonu svého povolání,
- uvědomoval si význam umění pro člověka, orientoval se v druzích a žánrech literatury; dovedl rozlišovat mezi hodnotnými díly a brakovou literaturou; byl tolerantní ke vkusu druhých,
- dovedl využívat svých vědomostí a dovedností o historickém vývoji k tomu, aby lépe porozuměl své současnosti,
- cítil spoluodpovědnost za živou i neživou přírodu, za kulturní a historické památky a byl ochoten je ochraňovat,
- chápal základní principy humanity a fungování demokracie a disponoval dovednostmi potřebnými k aktivnímu občanskému životu,
- uvědomoval si svou národní a evropskou identitu, svá lidská práva a respektoval práva ostatních lidí; byl připraven k soužití s různými společenskými minoritami, nepodléhal xenofobii, rasismu a intoleranci,
- pociťoval odpovědnost za sebe sama, svou rodinu i širší lidské společenství, za svůj stát a jeho bezpečnost, plnil své občanské povinnosti a respektoval zákony,
- stavěl si v životě takové priority, které jsou v souladu s humanismem, slušností a lidskou solidaritou a dovedl se orientovat v mezilidských vztazích,
- znal zásady ochrany lidí a majetku za mimořádných událostí,
- rozuměl základním matematickým pojmům, jejich vzájemným vztahům a souvislostem, prohloubil své numerické dovednosti a návyky, pochopil kvantitativní a prostorové vztahy, rozvíjel logické myšlení při řešení konkrétních problémů ve své profesi i v běžných životních situacích,
- porozuměl základním principům přírodních jevů a zákonů,
- osvojil si a rozvinul dovednosti, které mu umožní poznávat přírodu i prostředí, ve kterém lidé žijí a pracují, zasazoval se o zlepšování životního prostředí a o jeho trvale udržitelný rozvoj,
- uměl řešit jednoduché pracovní i osobní problémy,
- samostatně pracoval s prostředky informačních a komunikačních technologií a efektivně je využíval při řešení úkolů nejen při výkonu profese, ale i v soukromém a občanském životě,
- dovedl pracovat s informacemi z různých zdrojů včetně elektronických medií a přistupovat k nim kriticky, uvědomoval si nutnost posouzení validity informačních zdrojů,
- orientoval se na trhu práce a aktivně rozhodoval o svém pracovním uplatnění,
- byl schopen poskytnout první pomoc při úrazu či náhlém onemocnění, ovládal zásady správné životosprávy a zdravého životního stylu, vytvořil si pocit odpovědnosti za vlastní zdraví,
- byl poučen o škodlivém vlivu návykových látek a o jejich negativním vlivu na lidský organizmus v důsledku neodpovědného a nezdravého způsobu života,
- měl vytvořeny předpoklady pro žádoucí přenos získaných pohybových dovedností do motoriky pracovních činností, ovládal kompenzační cvičení vhodná pro regeneraci tělesných i duševních sil, usiloval o rozvoj své tělesné zdatnosti a upevňování svého zdraví.
Absolvent po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky:
- využívá odbornou potravinářskou terminologii zaměřenou zejména na problematiku v pekárenském průmyslu,
- zná chemické složení a vlastnosti surovin a pomocných látek používaných v pekárenském průmyslu, způsob jejich správného uchovávání za účelem zachování jejich kvality a biologické hodnoty a umí je využívat v praxi,
- umí posoudit kvalitu základních surovin, pomocných látek a přísad pro pekárenskou výrobu, ovládá zásady jejich správného skladování,
- ovládá a dodržuje technologické postupy, hygienické předpisy a normy při výrobě,
- prokazuje manuální zručnost při ručním způsobu výroby,
- uplatňuje estetické hledisko při tvarování a zdobení pekařských výrobků,
- ovládá obsluhu strojů a strojního zařízení v celém pekařském provozu včetně balení a etiketace pekařských výrobků, umí provádět jejich běžnou údržbu a čištění
- je schopen řešit samostatně běžné problémy a závady při technologickém procesu,
- umí provádět smyslové hodnocení pekařských výrobků,
- zná, dodržuje a realizuje v praxi zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a předpisy požární ochrany,
- zná a dodržuje zásady osobní hygieny a hygieny pracoviště potravinářského provozu,
- vyhotoví účetní doklady nutné pro účetní či daňovou evidenci,
- využívá efektivně a hospodárně všechny surovinové a energetické zdroje,
- dodržuje zásady správného nakládání s odpady v pekárenském průmyslu,
- umí připravit zboží pro prodej, nabídnout zboží, obsluhovat zařízení prodejny, komunikovat se zákazníkem.
Absolvent učebního oboru pekař nachází uplatnění v potravinářském sektoru, zejména v pekárenském průmyslu, ale i při výrobě cukrářských výrobků a v obchodních zařízeních zabývajících se výrobou a prodejem chleba a pekařských výrobků.
Absolvent může dále pokračovat ve studiu příslušného studijního oboru, který navazuje na předcházející přípravu nebo může studovat i na jiných typech středních škol za podmínek stanovených příslušnými právními předpisy.