PROFIL ABSOLVENTA
Kmenový obor: 2957 Sladovník, pivovarník, pivovarnické práce
Kód a název : 2957H/002 Sladovník - pivovarník
Dosažený stupeň vzdělání : střední odborné
Způsob ukončení a certifikace : závěrečná zkouška
Profil
absolventa
Absolvent je připraven se správně ústně a písemně vyjadřovat v mateřském jazyce. Má přehled o české literatuře i o významných dílech světové literatury. Ovládá základy matematiky a má správné představy o přírodních jevech a dějích. Má základní poznatky o základech automatizace a výpočetní techniky.
Uvědomuje si škodlivost kouření, alkoholismu a jiných drogových závislostí.
Absolvent je připraven se správně orientovat v základních vztazích svého odvětví k životnímu prostředí a v zásadách jeho ochrany před možnými negativními vlivy; své pracovní úkoly vykonávat tak, aby životní prostředí nenarušoval, ale naopak přispíval k jeho zlepšení.
Absolvent je připraven přejímat základní suroviny, přísady, pomocné látky a obaly. Kontrolovat množství a jakost přejímané suroviny, odebírat vzorky pro laboratorní stanovení kvality, sledovat průběh výrobního a pracovního procesu a provádět zásahy, aby byla zabezpečena kvalita a ekonomika výroby. Provádět hodnocení finálních výrobků. Je připraven obsluhovat, seřizovat a udržovat strojně technologická zařízení, čistit a sanitovat všechna výrobní zařízení a prostory.
Absolvent je připraven skladovat a ošetřovat sladovnický ječmen, slad, chmel, chmelový extrakt a ostatní suroviny, zajišťovat správný průběh skladování a výroby piva, zabezpečovat udržování a množení čistých kvasničních kultur.
Absolvent je připraven řídit kontinuální výrobu všech druhů sladu, stanovit ukončení jednotlivých fází výroby piva, vést evidenci o průběhu kvašení a dokvašování, stáčet pivo do transportních obalů a cisteren, do lahví a do plechovek na vysokovýkonných stáčecích linkách, kontrolovat mytí, čištění a sanitaci zařízení a výrobních prostorů.
Absolvent je připraven zajišťovat bezpečnou, dochvilnou a hospodárnou dopravu piva k odběrateli, poskytovat mu služby při skladování a ošetřování piva tak, aby po prodeji zákazníkovi odpovídalo stanoveným ukazatelům jakosti.
Absolvent
je připraven vést základní výrobní dokumentaci,
tj. záznam všech skutečností v procesu výroby jako podklad
pro její zásadní řízení a spolehlivé dosažení předepsané
kvality výrobku, přispívat k získávání a udržování trhu
kvalitou celého pracovního výkonu a osobním vystupováním.
Absolvent je schopen soustavně si doplňovat vědomosti a dovednosti tak, aby se mohl přizpůsobovat změnám v technologických postupech, v organizaci a ekonomice výroby.
Ukončení
studia a uplatnění absolventů
Úspěšným ukončením 3. ročníku a vykonáním závěrečné zkoušky získá absolvent střední odborné vzdělání a kvalifikaci pro výkon povolání sladovník a pivovarník a dalších kvalifikovaných prací v daném oboru.
Možnost
dalšího vzdělávání absolventů
Absolventi, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o přijetí do studijního oboru pro absolventy tříletých učebních oborů navazujících na předchozí přípravu.
Absolventi mohou studovat i v jiných druzích středních škol za podmínek stanovených příslušnými právními předpisy.