1. Základní údaje
Délka přípravy:
2 roky – denní studium
Základní podmínky pro přijetí: úspěšně
ukončený tříletý učební obor, výuční list
Způsob ukončení:
maturitní zkouška
Poskytované vzdělání:
úplné střední odborné vzdělání
2. Stručný popis oboru
Studijní obor
zemědělství prohlubuje a rozšiřuje znalosti ze všech hlavních odvětví
zemědělské činnosti, ekonomiky a obchodu se zemědělskými produkty se zvláštním
zřetelem na soukromé podnikání.
V zaměření
na rybářství prohlubuje a rozšiřuje znalosti ze všech hlavních odvětví
rybářství a s ním souvisejících činností.
3. Charakteristika obsahu vzdělání
Obsah vzdělání
má složku všeobecně vzdělávací a odbornou, členěnou do části povinné
a volitelné. Obě části navazují na vzdělání, které žáci získali v učebním
oboru a vytvářejí spolu s ním celek, jehož obsah je vymezen v souladu
s požadavkem na získání úplného středního odborného vzdělání.
Odborná složka
svou povinnou a volitelnou částí poskytuje komplexní pohled na problematiku
zemědělské a rybářské výroby v rozvíjející se tržní ekonomice
se zřetelem na soukromé podnikání v zemědělství a rybářství.
Obsah učiva vede
k rozvoji technologického myšlení a získávání předpokladů k vyhodnocování
výroby.
Studijní obor je
profilován jako univerzální – ve vzájemné rovnováze jsou odvětví pěstování
rostlin, chov hospodářských zvířat, zemědělská mechanizace, ekonomika a
řízení soukromých podniků. Koncepce studijního oboru vytváří základ
pro podnikání v zemědělství.
Studijní obor v zaměření
pro rybářství je profilován odbornými předměty s rybářskou a zemědělskou
tematikou. Koncepce tohoto zaměření vytváří základ pro podnikání v rybářských
provozech. Profil absolventa dotváří škola volitelnými předměty podle potřeb
jednotlivých regionů, půdních a klimatických podmínek pro zaměření
podnikání v zemědělství, podle požadavků okresních úřadů práce,
Agrární komory a regionálních odborů Ministerstva zemědělství.
Soubor volitelných odborných předmětů vytváří vhodný doplněk k rozšíření vědomostí ze speciálních disciplín, kterým se žáci chtějí věnovat. Cílem všech těchto předmětů je dát žákům dostatečné znalosti a aplikovat je na situace, se kterými se budou setkávat.
4. Zdravotní požadavky na
uchazeče
Obor je určen
pro uchazeče s dobrým zdravotním stavem, odpovídajícím činnostem,
pro které se v průběhu studia připravují.
5. Požadavky na bezpečnost a
ochranu zdraví při práci a hygienu práce
Neoddělitelnou
součástí výchovně vzdělávacího procesu je problematika bezpečnosti a ochrany
zdraví při práci, požární ochrany a hygieny práce.
Ve výchovně vzdělávacím
procesu musí výchova k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci vycházet
z platných právních předpisů – zákonů, prováděcích vládních
nařízení, vyhlášek a norem. Výklad musí směřovat od všeobecného ke
konkrétnímu, to je specifickému pro studijní obor zemědělství a
postihovat jak otázky a předpisy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a
hygieny práce z hlediska jednotlivce, tak z hlediska soukromého zemědělce
i pracovníka řídícího činnost pracovního kolektivu.
V prostorách určených pro vyučování je třeba vytvořit podle platných předpisů podmínky pro zajištění bezpečnosti a hygieny práce. Je nevyhnutelné poučit žáky o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a hygieně práce, zvláště při vykonávání cvičení.
Základními podmínkami
bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygieny práce se rozumí:
a)
důkladné
seznámení žáků s předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci,
s protipožárními předpisy a technologickými postupy,
b)
používání
technického vybavení, které odpovídá bezpečnostním a protipožárním předpisům,
c)
používání
osobních ochranných pracovních prostředků podle platných předpisů,
d) vykonávání stanoveného dozoru.
Práce pod dozorem – vyžaduje trvalou přítomnost osoby pověřené dozorem, která dozírá na dodržování BOZP a pracovního postupu. Tato osoba musí všechna pracovní místa zrakově obsáhnout tak, aby mohla bezprostředně zasáhnout v případě porušení bezpečnostních předpisů a pracovních pokynů nebo ohrožení zdraví.
Práce s dohledem
– osoba pověřená dohledem zkontroluje pracoviště před zahájením práce
a pokud všechna pracovní místa zrakově neobsáhne, pak je v průběhu
prací obchází a kontroluje.