Dosažený stupeň
vzdělání: úplné
střední odborné
Způsob
ukončení a certifikace:
maturitní zkouška – vysvědčení o
maturitní zkoušce
Výsledek
vzdělávání:
a)obecná
úvodní část:
Absolvent má po úspěšném ukončení studia ve studijním oboru
41-42-M/001 Vinohradnictví uplatnění v odpovědných funkcích ve
vinohradnických, vinařských a ovocnářských podnicích nebo ve vedení
soukromé vinohradnické či vinařské firmy. Má být obecně úspěšný v prostředí
tržní ekonomiky ČR i v podmínkách EU, což znamená, že je adaptabilní,
zdravě ctižádostivý, umí pracovat s informacemi všeho druhu, ovládá
osobní počítač a alespoň jeden cizí jazyk.
Po odborné stránce je absolvent připraven tak, aby po zapracování do
konkrétních podmínek řídil svěřený vinohradnický úsek, podnikal v oboru
nebo byl spolupracovníkem či asistentem jiného podnikatele. Je schopen pokračovat
ve studiu na vyšší odborné škole nebo vysoké škole.
b)obecné vědomosti, dovednosti a postoje:
Výuka
postupně a promyšleně směřuje k tomu, aby po jejím ukončení žák :
-
disponoval dovednostmi potřebnými pro seberealizaci a sebehodnocení,
utvořil si adekvátní sebevědomí, měl pozitivní, demokratické společnosti
odpovídající hodnotovou orientaci,
-
chápal fungování demokracie, osvojil si vědomosti a dovednosti potřebné
k aktivnímu občanskému životu, byl připraven plnit své občanské
povinnosti,respektovat zákony a etické normy demokratické společnosti,
-
uvědomoval si svou národní a evropskou identitu, svá lidská práva a
respektoval práva ostatních lidí; byl připraven k soužití s různými
společenskými minoritami, nepodléhal xenofobii, rasismu a intoleranci,
-
chápal jazyk jako prostředek komunikace a systém, dokázal jej vhodně
užívat v nejrůznějších komunikativních situacích,
-
uvědomoval si význam kultury osobního projevu pro společenské a
pracovní uplatnění, dovedl se kultivovaně ústně a písemně vyjadřovat,
uplatňoval společenskou a řečovou etiketu,
-
uměl získávat a podávat potřebné informace, byl schopen vyjadřovat
se o běžných věcech, kulturních zážitcích i odborné problematice výstižně
a logicky,
-
získal všeobecný kulturní rozhled, chápal umění jako specifickou výpověď
o skutečnosti, byl si vědom významu umění pro člověka a hodnoty kulturních
památek, dovedl si vybírat druhy a žánry umění, byl tolerantní ke vkusu
druhých,
-
cítil spoluodpovědnost za živou i neživou přírodu, za kulturní a
historické památky a byl ochoten je ochraňovat, rozuměl tomu, jakým
historickým vývojem vznikla soudobá podoba světa a dovedl využívat poznatků
o historii k hlubšímu porozumění své současnosti,
-
byl schopen používat cizí jazyk jako prostředek mezikulturní
komunikace v rámci Evropy i světa, poznávání kulturního bohatství
druhých národů, vzájemného porozumění a pochopení pro potřeby svého
povolání a dalšího vzdělávání, dokázal v cizím jazyce komunikovat
v běžných společenských i pracovních situacích, rozuměl odbornému
textu a uměl jej užívat jako zdroj informací,
-
používal správně matematické pojmy a jazyk matematiky, včetně
symboliky a terminologie,
-
uměl efektivně numericky počítat a užívat proměnnou, dokázal
odhadnout výsledek, chápal kvantitativní a prostorové vztahy, užíval
geometrickou představivost,
-
porozuměl závislostem, uměl zpracovat získané údaje formou grafů,
diagramů, tabulek, atd.,
-
uměl řešit problémy, byl schopen zhodnotit reálné situace, využívat
matematických postupů, pracovat s informacemi a obhájit vlastní řešení,
-
osvojil si základní přírodovědné poznatky, které mu umožní hlouběji
porozumět přírodním jevům a procesům i odborným problémům svého oboru,
a naučil se je využívat při řešení problémů, například v oblasti
ekologie, ochrany zdraví, atd.,
-
dokázal poskytnout první pomoc při úrazu a náhlém onemocnění, ovládal
základy zdravovědy a zásady správné životosprávy, aktivně usiloval o
zdokonalování své tělesné zdatnosti a uvědomoval si její význam,
-
projevoval smysl pro čestnost a vzájemnou pomoc, byl ohleduplný k ostatním,
-
orientoval se na trhu práce a aktivně rozhodoval o svém pracovním
uplatnění.
c)odborné vědomosti, dovednosti a postoje:
Výuka
postupně a promyšleně směřuje k tomu, aby po jejím
ukončení žák:
-
zjišťoval a vyhodnocoval údaje o meteorologii, klimatických a půdních
podmínkách vinohradnické a ovocnářské výroby,
-
využíval výsledků laboratorních rozborů k řízení
vinohradnické a vinařské výroby,
-
orientoval se v základních technických výkresech, geodetických
a pozemkových mapách,
-
měřil a vytyčoval přímky, délky, úhly, přenášel situační a výškové
body z výkresu do terénu,
-
při práci ve vinohradnickém a ovocnářském provozu využíval
mechanizační prostředky a technologická zařízení, řídil některá
motorová vozidla, seřizoval je, prováděl jejich údržbu a drobné opravy,
-
při práci respektoval a dodržoval hlavní zásady bezpečnosti a
hygieny práce a ochrany zdraví, požární ochrany a vedl k nim i
spolupracovníky,
-
zhodnocoval ekonomické ukazatele výroby a vyvozoval z nich náležitá
opatření,
-
ekonomicky využíval suroviny, energii a materiály,
-
vedl běžné pracovní záznamy a evidenci nezbytnou pro vinohradnické
a ovocnářské provozy,
-
rozuměl základům účetnictví, finanční
daňové politiky,
-
připravoval daňová přiznání, zpracovával podnikatelský záměr a
zajišťoval řadu dalších elementárních činností souvisejících s finančními,
daňovými a právnickými opatřeními při podnikání,
-
ovládal základní problematiku technologických postupů při výrobě
vína,
-
znal způsoby generativního a vegetativního rozmnožování rostlin,
-
uměl založit ovocnou školku a provádět řez a tvarování ovocných
dřevin v intenzivních a extenzivních výsadbách,
-
zvládl běžné odborné práce v ovocné a révové školce,
-
upravoval prostředí rostlin, řídil jejich výživu a hnojení,
upravoval vodní a vzdušný režim v půdě,
-
měl přehled o ochraně rostlin proti chorobám a škůdcům,
-
uměl vysazovat sazenice révy vinné a ovocných stromů a ošetřovat
je po výsadbě,
-
navrhoval, organizoval i zajišťoval běžné vinohradnické a ovocnářské
služby,
-
prováděl sběr, třídění a posklizňovou úpravu ovoce a zeleniny.
Možnosti uplatnění
absolventů:
Absolvent
studijního oboru vinohradnictví má možnost uplatnit se především jako:
-
vinohradnický a ovocnářský technik,
-
pracovník v obchodních službách,
-
sklepmistr při výrobě vína,
-
pracovník pozemkových a katastrálních úřadů,
-
mistr odborného výcviku v zemědělských učilištích,
-
poradce organizací i podnikatelů pro vinohradnictví a ovocnářství,
-
podnikatel na úseku vinohradnických a ovocnářských služeb,
-
pracovník státní správy na referátech životního prostředí a
ekologie.