1.
Základní údaje
Délka přípravy:
2 roky
Učební obor je určen pro:
hochy a dívky
Základní podmínky pro přijetí:
ukončená povinná školní docházka v nižším než 9. ročníku,
nebo 9. ročník základní školy ukončen neúspěšně
Způsob ukončení přípravy:
závěrečná zkouška
Poskytované vzdělání:
odborná
příprava pro výkon příslušného povolání
2.
Stručný popis oboru
Příprava v oboru je zaměřena na výkon jednoduchých prací v zemědělských provozech a příbuzných činností v navazujících oborech odpovídajících profilu absolventa. Žáci získávají vědomosti a dovednosti v základech zemědělského hospodaření. Důraz je kladen na manuální zručnost při pěstování rostlin, chovu hospodářských zvířat, při používání jednoduchých mechanizačních prostředků, při jejich základní údržbě a jednoduchých opravách. Zařazení výběrových předmětů, případně nepovinných předmětů, umožňuje pružně reagovat na potřeby regionu a požadavky žáků. Obor vytváří předpoklady, aby absolventi mohli po zaškolení vykonávat i některé mírně náročné speciální činnosti.
3.
Zdravotní požadavky
Pro přijetí do učebního oboru přicházejí v úvahu hoši a dívky s dobrým zdravotním stavem. Vadí poruchy funkcí nosného a pohybového systému, tj. horních a dolních končetin, kyčlí a páteře, chronická a alergická onemocnění dýchacích cest, záchvatová onemocnění, nemoci srdce a ledvin.
Přípustná
zraková ostrost je 5/20 s případnou korekcí byť jen jednoho oka do
–4 D nebo +8 D.
Do učebního oboru mohou být přijímáni pouze mladiství, jejichž zdravotní způsobilost posoudil a písemně potvrdil lékař. V případě žáků se změněnou pracovní schopností je nutné doporučení posudkové komise sociálního zabezpečení.
4.
Požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví při práci a hygienu práce
Neoddělitelnou součástí teoretického i praktického vyučování je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a hygieny práce.
Ve
výchovně vzdělávacím procesu musí výchova k bezpečnosti a ochraně
zdraví při práci vycházet z platných právních předpisů, zákonů,
prováděcích vládních nařízení, vyhlášek a norem. Výklad musí směřovat
od všeobecného ke konkrétnímu, tj. specifickému pro tento učební obor.
V prostorách
určených pro vyučování žáků je třeba vytvořit podle platných předpisů
podmínky pro zajišťování bezpečnosti a hygieny práce. Je nevyhnutelné žáky
o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci poučit.
Nácvik
a procvičování činností, odpovídajících pracím zakázaným mladistvým,
které mohou žáci vykonávat při výuce pouze v rozsahu stanoveném učební
osnovou. Pokud to vyžaduje charakter činností, stanoví učební osnova z hlediska
bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygieny práce podmínky, za kterých
je možné výuku provádět.
Základními
podmínkami bezpečnosti a ochrany zdraví při práci se rozumí:
1.
důkladné seznámení žáků s předpisy o bezpečnosti a ochraně
zdraví při práci, s protipožárními předpisy, s technologickými
postupy
2.
používání technického vybavení, které odpovídá bezpečnostním a
protipožárním předpisům
3.
používání osobních ochranných pracovních prostředků podle platných předpisů
4.
vykonávání stanoveného dozoru.
Práce
pod dozorem
-
vyžaduje trvalou přítomnost osoby pověřené dozorem, která dozírá na
dodržování BOZP a pracovního postupu. Tato osoba musí všechna pracovní místa
zrakově obsáhnout tak, aby mohla bezprostředně zasáhnout v případě
porušení bezpečnostních předpisů a pracovních pokynů nebo ohrožení
zdraví.
Práce
s dohledem
-
osoba pověřená dohledem zkontroluje pracoviště před zahájením práce a
pokud všechna pracovní místa zrakově neobsáhne, pak je v průběhu
prací obchází a kontroluje.
5.
Zařazení absolventů
Učební obor Zemědělská výroba připravuje na výkon vybraných činností v jednotlivých odvětvích zemědělství a příbuzných činností.
6. Možnosti dalšího
vzdělávání absolventů
Absolventi, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku, si mohou po úspěšném dokončení základní školy rozšířit odbornou kvalifikaci studiem některého tříletého učebního či studijního oboru.