PROFIL ABSOLVENTA
Obor vzdělání: |
53-41-M/008 Nutriční asistent |
Dosažený stupeň vzdělání: |
střední vzdělání s maturitní zkouškou |
Způsob ukončení a certifikace: |
maturitní zkouška, vysvědčení o maturitní zkoušce |
Po ukončení studia a úspěšném vykonání maturitní zkoušky je absolvent/absolventka připraven k výkonu práce zdravotnického pracovníka, který pod odborným dohledem vykonává činnosti v rámci specifické ošetřovatelské péče v rozsahu své odborné působnosti stanovené zákonem č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních) a vyhlášky č. 424/2004 Sb. MZ, kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.
Absolvent byl vzděláván tak, aby získal nejen potřebné odborné vědomosti, dovednosti a návyky, ale také širší všeobecné vzdělání a dovednosti důležité pro další vzdělávání a uplatnění se na trhu práce.
Absolvent se uplatní na odborných pracovištích poskytujících specifickou ošetřovatelskou péči při zabezpečení nutričních potřeb pacientů v oblasti preventivní a léčebné výživy zejména ve zdravotnických zařízeních, ve stravovacích provozech lázeňských a léčebných ústavů a v zařízeních sociální péče a služeb.
potřebné pro:
- administrativní a provozní činnosti: zpracovávání nutričních propočtů, sestavování předpisu stravy pro jednotlivé diety a celé zdravotnické zařízení nebo zařízení sociální péče, podílení se na přejímání, kontrole, manipulaci a uložení léčivých přípravků, podílení se na přejímání, kontrole, manipulaci a uložení zdravotnických prostředků a prádla, na manipulaci s nimi a na jejich dezinfekci a sterilizaci a na zajištění jejich dostatečné zásoby,
- práci s klientem: zpracovávání dokumentace o nutričním příjmu pacientů/klientů, posuzování stavu výživy u pacientů s nekomplikovaným onemocněním,
- podílení se na edukaci jedinců, rodin a skupin v oblasti léčebné a zdravé výživy, sestavování individuálních jídelních plánů, včetně propočtů biologické a energetické hodnoty diet u pacientů s nekomplikovaným onemocněním,
- přípravu stravy v souladu s poznatky zdravé a léčebné výživy,
- práci s informačním systémem zdravotnického zařízení,
- poskytnutí předlékařské první pomoci (v rozsahu odborné způsobilosti) a spolupráci při lékařské první pomoci, pro racionální jednání v situacích obecného (veřejného) ohrožení.
Absolvent byl vzděláván tak, aby:
- si osvojil odborné vědomosti, dovednosti a postupy nezbytné pro poskytování specifické ošetřovatelské péče, pro prevenci nemocí a závislostí na návykových látkách,
- v odborné komunikaci se vyjadřoval přesně, věcně a terminologicky správně, rozuměl základní latinské terminologii,
- měl přehled o organizaci a řízení zdravotnictví a o nových trendech v péči o zdraví obyvatelstva, znal programy na podporu zdraví obyvatelstva,
- uplatňoval při poskytování zdravotní péče holistické pojetí člověka,
- dodržoval standardy specifických ošetřovatelských postupů, požadavky na hygienu, bezpečnost a ochranu zdraví při práci a protipožární ochrany,
- uměl pomáhat pacientům překonávat problémy spojené s nemocí nebo hospitalizací a udržovat kontakt s vnějším prostředím, vést je k dodržování léčebného režimu a k odpovědnosti za své zdraví,
- dovedl vhodným způsobem komunikovat s pacienty, s ohledem na jejich věk, typ osobnosti a zdravotní stav, dodržoval pravidla společenského chování,
- při výkonu své práce jednal taktně, ohleduplně a s empatií, dodržoval práva pacientů,
- při poskytování zdravotní péče pacientům z odlišného sociokulturního prostředí jednal s vědomím jejich národnostních, náboženských, jazykových a jiných odlišností,
- dodržoval etické zásady ošetřovatelské péče a požadavky na ochranu informací,
- uměl si zorganizovat práci, pracovat samostatně i v týmu,
- pracoval svědomitě a dbal na kvalitu své práce, choval se hospodárně a ekologicky,
- dodržoval základní pracovněprávní předpisy a požadavky na výkon pracovních činností nutričního asistenta,
- osvojil si dovednosti potřebné pro seberegulaci a sebehodnocení, pro upevňování svého zdraví a zvládání náročných pracovních a životních situací (pro prevenci syndromu vyhoření),
- sledoval odborné informace a uměl s nimi efektivně pracovat,
- byl schopen uplatnit se na trhu práce a aktivně rozhodovat o své profesní kariéře.
Absolvent byl vzděláván tak, aby:
- uměl číst s porozuměním texty různého stylu a žánru a efektivně zpracovával získané informace; rozuměl ikonickým textům – vyobrazením, grafům, tabulkám, schématům atp.,
- vyjadřoval se kultivovaně a v souladu s normami českého jazyka, a to ústně i písemně,
- ovládal aktivně alespoň jeden cizí jazyk, byl schopen využívat jej pro řešení standardních i typických profesních řečových situací,
- měl základní znalosti o fungování demokratické společnosti a o evropské integraci, osvojil si vědomosti a dovednosti potřebné k aktivnímu občanskému životu,
- dovedl využívat poznatků o historii k porozumění současnosti,
- uvědomoval si svou národní a evropskou identitu, svá lidská práva, respektoval práva ostatních lidí i kulturní odlišnosti příslušníků jiných národností a etnik, nepodléhal rasismu, xenofobii a intoleranci,
- získal všeobecný kulturní rozhled, chápal význam umění pro život,
- uměl efektivně používat matematické vědomosti a dovednosti pro řešení reálných situací,
- osvojil si důležité přírodovědné poznatky, které mu lépe umožní porozumět přírodním jevům a procesů, vztahu člověka a přírody i některým odborným problémům oboru,
- uměl aplikovat zásady péče o zdraví a správné životosprávy v osobním životě, aktivně usiloval o zdokonalování své tělesné zdatnosti,
- osvojil si základní poznatky z ekonomiky potřebné pro porozumění fungování tržního hospodářství, uměl je vhodně využívat v osobním životě,
- uměl využívat pro osobní i pracovní účely a jako zdroj informací prostředky informační a komunikační techniky, byl připraven a ochoten dále se vzdělávat.
Absolvent/absolventka, který/á úspěšně vykonal/a maturitní zkoušku, se může dále vzdělávat na vysokých nebo vyšších odborných školách a v odborných kurzech pro zdravotnické pracovníky.