Kmenový
obor: |
6442M
Organizace a management v odvětví |
Studijní
obor: |
64-42-M/022
Management potravinářských výrob |
Vstupní
předpoklady žáků: úspěšné ukončení 9. ročníku základní školy
Délka
vzdělávacího programu a forma studia: 4 roky, denní studium
Charakteristika
obsahu vzdělání
Obsah
studia tvoří čtyři skupiny vyučovacích předmětů.
Všeobecně
vzdělávací předměty rozšiřují a prohlubují znalosti žáků ze základní
školy a vytvářejí předpoklady pro další odborné vzdělávání žáků.
S ohledem na uplatnění absolventů je v českém jazyce a literatuře
kladen důraz na rozvoj komunikativních schopností a dovedností správného písemného
projevu. Žáci si osvojí alespoň jeden cizí jazyk nejen pro potřebu běžné
komunikace, ale i dorozumívání se zahraničními spolupracovníky. Při volbě
v oblasti přírodovědných předmětů se vychází z charakteru
profilujících předmětů. Konstrukce učebního plánu umožňuje kromě
shora uvedeného zařadit výběrové i další předměty, zejména druhý cizí
jazyk.
Druhou
skupinu tvoří odborné povinné předměty administrativně technického
charakteru. Žáci v nich získávají poznatky z oblasti ekonomiky,
práva a vědomosti a dovednosti, potřebné k vedení účetnictví,
zpracování obchodní korespondence a hospodářských písemností,
obsluhy reprografické, spojové, výpočetní a další kancelářské techniky
a naučí se psát na mechanických, elektrických i elektronických psacích
strojích. Tuto skupinu lze dále rozšířit zařazením vhodných předmětů
(např. speciální technologie, analýza potravin, mikrobiologie potravin,
marketing a management) do bloku odborných předmětů výběrových. Jejich výběr
vychází ze směrování obsahu přípravy a ze zájmu žáků.
Třetí
skupinu tvoří odborné předměty profilující a předmět praxe. Obsah těchto
předmětů je orientován do odvětví, ve kterém se předpokládá budoucí
uplatnění absolventů, kteří však budou (v souladu s profilem
absolventa oboru) vykonávat nikoli technické, ale obchodně podnikatelské činnosti.
Cílem
profilujících předmětů a praxe je poskytnout žákům základní vědomosti
všech oblastí technologických procesů, kterými se zpracovávají zemědělské
produkty na potravinářské výrobky. Proto je obsah profilujících předmětů
zaměřen např. na potravinářské technologie, mikrobiologii, analytickou
chemii a základy techniky. Vyučovací předmět praxe pak doplňuje a
integruje poznatky, které žáci nabyli v teoretických předmětech. V něm
se žáci seznámí s reálným prostředím typických pracovišť a
provozů potravinářských výrob vykonáváním vybraných činností, popř.
exkurzemi do potravinářských závodů u nás i v zahraničí. Cílem
předmětu praxe však není (na rozdíl od odborného výcviku v učebních
a studijních oborech SOU) získání příslušných profesních dovedností.
Čtvrtou
skupinu tvoří nepovinné vyučovací předměty, které mají vhodně doplňovat
povinné vyučovací předměty a přispívat k prohloubení vědomostí a
dovedností žáků
Zdravotní
požadavky
Studijní obor je určen pro hochy a dívky, kteří splňují zdravotní požadavky pro příslušné odvětví a zaměření, pro které připravuje.
Požadavky
na bezpečnost a ochranu zdraví při práci a hygienu práce
Neoddělitelnou součástí výchovně vzdělávacího procesu je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany, hygieny práce a ochrany životního prostředí.
Ve výchovně vzdělávacím
procesu musí výchova k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci vycházet
z platných právních předpisů – zákonů, prováděcích vládních
nařízení, vyhlášek a norem. Výklad musí postihovat jak předpisy bezpečnosti
a ochrany zdraví při práci, tak i hygieny práce z hlediska pracovníka,
řídícího činnost pracovního kolektivu.
V prostorách určených pro
vyučování je třeba vytvořit podle platných předpisů podmínky pro zajištění
bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygieny práce a ochrany životního
prostředí, zvláště při vykonávání praktických a laboratorních cvičení.
Základními podmínkami bezpečnosti
a ochrany zdraví při práci a hygieny práce se rozumí:
a)
důkladné seznámení žáků s předpisy o bezpečnosti a ochraně
zdraví při práci, s protipožárními předpisy a s předepsanými
pracovními postupy
b)
používání technického vybavení, které odpovídá bezpečnostním a
protipožárním předpisům
c)
používání osobních ochranných pracovních prostředků podle platných
předpisů
d)
vykonávání stanoveného dozoru.
Uplatnění absolventů
Absolventi studijního oboru jsou připraveni k provádění různorodých činností souvisejících s obchodně podnikatelskou praxí na úrovni podniků (soukromých, obchodních nebo akciových společností,l družstev a podniků dalších právních forem) i ve vnitropodnikových útvarech.
Možnosti dalšího vzdělávání absolventů
Absolventi čtyřletého oboru, kteří úspěšně vykonali maturitní zkoušku, se mohou ucházet o studium na vysokých školách a o pomaturitní studium.