Kmenový
obor: |
6442M
Organizace a management v odvětví |
Studijní
obor: |
64-42-M/022
Management potravinářských výrob |
Dosažený
stupeň vzdělání: úplné střední odborné
Způsob
ukončení a certifikace: maturitní zkouška, vysvědčení
o maturitní zkoušce
Odborné
vědomosti, dovednosti a postoje
Po
ukončení studia a úspěšném vykonání maturitní zkoušky je absolvent
schopen samostatného zabezpečování odborných správních a ekonomických
agend a jejich aplikace v odvětví potravinářského průmyslu, do kterého
byl směrován obsah jeho přípravy v bloku profilujících předmětů.
V uvedených
oblastech je absolvent schopen provádět dílčí ekonomické rozbory, sledovat
vývoj nákladů a výdajů, nákupu a prodeje, skladových zásob apod. a
navrhovat účinná ekonomická a organizační opatření k zabezpečení
jejich žádoucího vývoje. Je schopen samostatně připravovat podklady pro
obchodní jednání, např. pro nákup a prodej zboží, pro uzavírání či
vypovídání hospodářských smluv apod., na základě těchto podkladů
realizovat obchodní jednání s tuzemskými i zahraničními partnery a
podle výsledků jednání připravit návrhy pro potřebná výrobní, organizační
a ekonomická opatření ve vlastním podniku.
Pro
zvládnutí uvedených činností je absolvent vybaven znalostmi principů tržního
hospodářství, znalostí zákonů a dalších právních norem a zvyklostí především
v oblasti živnostensko podnikatelské a obchodní. Je schopen vhodným způsobem
získávat, analyzovat a využívat informace, potřebné pro svou činnost, a
to zejména ekonomické, související s příslušným odvětvím. Pro
schopnost hodnocení těchto informací má potřebný přehled v oblasti
odpovídající profilujícím předmětům.
Umí
se správně a vhodně vyjadřovat v běžných situacích, ovládá základní
prostředky sdělovacího, odborného (s přihlédnutím ke specifice příslušného
odvětví) a administrativního stylu a v jejich rámci je schopen ústně
i písemně komunikovat.
K podpoře
veškerých uvedených činností dovede využívat prostředků výpočetní
techniky a jejich programového vybavení, běžných kancelářských strojů,
reprografické a telekomunikační techniky. Absolvent se dokáže v běžných
situacích pracovního, odborného (v odvětví potravinářského průmyslu) a
společenského styku vyjadřovat v jednom cizím jazyku. Při jednání s obchodními
partnery, spolupracovníky i podřízenými uplatňuje pravidla společenského
chování, ovládá a uplatňuje pravidla týmové práce.
Příprava
ve studijním oboru vytváří předpoklady k tomu, aby jeho absolvent po příslušné
praxi dokázal samostatně a iniciativně plnit komplexnější úkoly, spojené
s činností firmy, např. zabezpečovat složitější účetní agendy,
podílet se na cenové tvorbě, poradenských a rozborových činnostech apod. Měl
by být schopen na velmi dobré úrovni komunikovat s obchodními partnery
domácími i zahraničními a úspěšně všestranně reprezentovat firmu. Měl
by být připraven úspěšně řídit menší tým spolupracovníků.
V zaměření
manažer se vhodnou volbou výběrových
předmětů, využitím možností volby hodinových dotací ve stanovených mezích
u povinných všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů a vhodnou
orientací obsahu či zvýrazněním odpovídajících tematických celků
orientuje příprava výrazněji k výkonu činností zaměřených na
problematiku řízení firmy.
Při
případném ukončení studia po absolvování třetího ročníku a úspěšném
vykonání závěrečné zkoušky je absolvent schopen vykonávání hospodářsko-správních
a ekonomických prací, zabezpečování dílčích agend a jejich aplikování
v odvětví, do kterého byl směrován obsah jeho přípravy v bloku
profilujících předmětů. V uvedených oblastech je absolvent schopen
administrativně a účetnicky vybavovat zakázky, zabezpečovat služby, prodej
zboží apod. podle objednávek odběratelů, zpracovávat obchodní
korespondenci a hospodářské písemnosti, vést podvojné i jednoduché účetnictví,
provádět pokladní manipulace s peněžní hotovostí apod.
Pro
zvládnutí uvedených činností je absolvent vybaven znalostmi základních
principů tržního hospodářství a znalostí základních právních předpisů,
využívaných v oblasti podnikání. Je schopen pracovat se základními
ekonomickými informacemi a orientovat se v základních informacích z odvětví
odpovídajícímu směrování profilujícími předměty. Ovládá základní
prostředky sdělovacího, odborného (z odvětví potravinářského průmyslu)
a administrativního stylu a v jejich rámci je schopen ústně i písemně
komunikovat na přiměřené úrovni.
K podpoře
veškerých uvedených činností dovede využívat prostředků výpočetní
techniky a jejich standardního programového vybavení, běžných kancelářských
strojů, reprografické a telekomunikační techniky.
Při
případném ukončení studia po absolvování druhého ročníku a úspěšném
vykonání závěrečné zkoušky je absolvent schopen vykonávat opakované,
kontrolovatelné administrativní, administrativně technické a provozně
manipulační činnosti, vyřizovat samostatně jednoduchou administrativní
agendu a korespondenci (složitější podle pokynů nadřízeného) a vést
jednoduché účetnictví.
K podpoře
uvedených činností dovede absolvent využívat textového editoru na osobním
počítači, ovládá psaní strojem a dovede využívat běžných kancelářských
strojů, reprografické a telekomunikační techniky.
Konkretizovaný profil absolventa ve vazbě na odborné předměty profilující
Absolvent se ve vazbě na odborné předměty profilující a výběrové vyznačuje zejména:
-
znalostmi o hlavních surovinách a
pomocných látkách používaných ve výrobě
-
znalostmi o zásadních
technologických postupech ve všech výrobních fázích, provádí
technologické výpočty a rozbory
-
přiměřenými vědomostmi a
dovednostmi nezbytnými pro posuzování efektivnosti provozu a pro řízení
jakosti produktu
-
dovednostmi posoudit efektivitu
technologického procesu a na základě závěrů provádět operativní zásahy
do výroby
-
schopnostmi kvalifikovaně
rozhodovat o výrobních procesech s vědomím ekonomických i technologických
dopadů
-
dovednostmi a znalostmi z oblasti
mikrobiologie, fyzikální chemie, analytické chemie, zaměřené na kontrolní
metody, používané při jednotlivých potravinářských výrobách
-
vědomostmi o funkčních
principech potravinářských zařízení a strojů, jejich zařazení do
technologických linek, možnostech automatizovaného řízení strojů a výrobních
zařízení
-
schopnostmi vést samostatně základní
provozní dokumentaci, řídit technologický proces a práci přípravných
a pomocných provozů, řídit menší pracovní kolektivy ve výrobě
-
základními vědomostmi o bezpečnosti
a hygieně práce a ochraně zdraví při práci
-
vědomostmi z oblasti ochrany
životního prostředí ve vztahu k potravinářských výrobám
-
vědomostmi z oblasti
managementu, marketingu a orientací v nových metodách organizace a řízení
výroby.