Název vzdělávacího programu: 64-43-M/002 Ekonomika zemědělství a výživy
Vstupní předpoklady žáků: splnění povinné školní docházky
Délka vzdělávacího programu a forma studia: 4
roky, denní studium
Pojetí a cíle
vzdělávacího programu
Vzdělávací program je koncipován tak, aby zabezpečil
požadovanou úroveň všeobecného vzdělání a odborné vzdělání v oblasti
ekonomické i zemědělské na 3. úrovni. Cílem je, aby vzdělávací program
připravoval flexibilní a
adaptabilní pracovníky, kteří mohou vykonávat odpovídající ekonomické a
administrativní činnosti.
Vzdělávací obsah lze rozdělit do dvou složek. První
složkou je složka všeobecného vzdělávání, která je vymezena
v podobě obsahových okruhů (viz. dále).
Druhou složkou je odborné vzdělávání,, které aplikuje ekonomické znalosti a dovednosti do oblasti zemědělství a výživy.
Charakteristika
obsahových složek
Všeobecné vzdělávání
Všeobecné vzdělávání ve svých okruzích naplňuje cíle profilu absolventa s ohledem na úroveň vzdělávání. Obsah vzdělávacího programu vychází ve složce všeobecně vzdělávací ze základního kurikula (standardu) a obsahuje následující základní okruhy vzdělání:
- jazykové vzdělávání, které zahrnuje jednak výuku českého jazyka, jednak studium dvou cizích jazyků. Ve výuce českého jazyka se rozvíjejí dovednosti žáků kultivovaně ústně a písemně se vyjadřovat. Studium jazyků navazuje na výuku na základní škole. V jednom cizím jazyce žáci pokračují ve studiu ze základní školy, ve druhém cizím jazyce jsou zpravidla začátečníky;
- společenskovědní vzdělávání, obsahující vybrané učivo historie, zeměpisu, etiky, práva a filosofie. Základním cílem však není vybavit žáka množstvím poznatků, nýbrž rozvíjet jeho sociální a osobnostní kultivaci, usnadnit mu pochopení sebe sama i druhých lidí, chápat a vědomě akceptovat principy a normy demokratické společnosti;
- matematické vzdělávání, které vede žáky k pochopení kvantitativních vztahů v přírodě a společnosti a rozvíjí jejich logické myšlení. Matematické vzdělávaní žáky vybavuje poznatky, jež jsou potřebné pro chápání ekonomických jevů a závislostí, pro uplatnění v praxi a pro další vzdělávání;
- přírodovědné vzdělávání zahrnující vybrané poznatky z fyziky,chemie, biologie a ekologie. Žáci si osvojují nejdůležitější fyzikální a chemické děje a zákonitosti nutné k pochopení jevů a procesů v přírodě i v každodenním životě. Žáci si prohlubují ekologické vědomí důležité pro formování citlivého vztahu člověka k životnímu prostředí;
- estetické vzdělávání rozvíjející estetické cítění žáků, které vychovává k citlivému vztahu ke kulturním hodnotám společnosti a životnímu prostředí. Ve studijním oboru se na formování estetického cítění a vzdělávání žáků podílí zejména literární vzdělávání. Vede k rozvoji čtenářské výchovy a k pochopení uměleckého a filosoficko-etického přínosu starší i moderní literatury;
- tělesná kultura přispívá k všestrannému a
harmonickému rozvoji žáků upevňováním zdraví, rozvojem pohybových
schopností a dovedností.
Odborné vzdělávání
Odborné vzdělání studijního oboru vychází
ze standardu odborného vzdělávání směru ekonomika, administrativa,
podnikání pro 3. úroveň a z části ze směru zemědělství
pro 3. úroveň.
Odborné vzdělání obsahuje tyto okruhy:
- ústní a písemná komunikace rozvíjí vyjadřovací
schopnosti žáků a pěstuje kultivovaný ústní projev při jednání s
obchodními partnery a spolupracovníky. Žáci získávají vědomosti o věcném
obsahu a stylizaci obchodních dopisů a dalších písemností, učí se správně
zpracovávat písemnosti po stránce věcné, jazykové a formální;
- technika administrativy, kde žáci získávají
dovednosti přesného psaní desetiprstovou hmatovou metodou, vyhotovování písemností
v normalizované úpravě a manipulace s písemnostmi. Učí se užívat
prostředky dokladové, evidenční a reprografické techniky, ovládají textové
editory;
- ekonomika podniku je zaměřena na pochopení zákonitostí
tržního mechanismu, uplatňování systémového přístupu při formování,
řízení a hodnocení ekonomických procesů probíhajících v podnicích
zemědělské výroby a výživy
a organizacích ekonomických služeb spolupracujících se zemědělským
podnikem;
- účetnictví je zaměřeno na získání
vědomostí a dovedností spojených s pořizováním a zpracováním
účetních dokladů, na práci v systému finančního a manažerského účetnictví
včetně účetní uzávěrky a závěrky;
- právo směřuje k vytváření právního vědomí
žáků nezbytného pro výkon
ekonomických a obchodních činností;
- rostlinná výroba
poskytuje žákům poznatky o výrobě zemědělských výrobků, jejich
posklizňovém ošetření a dalším využití s ohledem na ekonomické
ukazatele;
- živočišná výroba seznámí žáky se zásadami
racionálního chovu hospodářských zvířat tak, aby byli schopni sledovat výrobu
během roku a hodnotit její průběh z hlediska ekonomického;
- zpracování zemědělských produktů se věnuje technologiím zpracování rostlinných a živočišných výrobků ve zpracovatelských podnicích v jednotlivých oborech potravinářského průmyslu.
Významnou součást odborné složky vzdělávání tvoří odborná a učební praxe. Cílem praxe je, aby žáci byli schopni aplikovat znalosti, vědomosti a dovednosti v oblasti hospodářské praxe, včetně oblasti samostatného podnikání. Žáci provádějí jednoduché pracovní úkony související s výrobní a ekonomickou činností podniků zemědělského charakteru.
Organizace výuky
Výuka je organizována formou denního čtyřletého studia. Je určeno pro žáky a další uchazeče, kteří splnili povinnou školní docházku. Studium je ukončeno maturitní zkouškou podle příslušných právních norem a poskytuje úplné střední odborné vzdělání. Součástí studia je učební a odborná praxe. Učební praxi vykonávají žáci pod přímým vedením učitele v zařízeních školy nebo na vybraných pracovištích smluvních podniků a institucí. Odborná praxe je organizována pro všechny žáky ve stejném termínu na větším počtu vybraných a smluvně zajištěných pracovišť.
Metodické přístupy
Pojetí výuky vychází jak z výchovně-vzdělávacích cílů a obsahových okruhů daných pro 3. úroveň vzdělání a z příslušných směrů vzdělávaní Standardu středoškolského odborného vzdělávání (směr zemědělství a směr ekonomika, administrativa, podnikání), tak z cílů definovaných v profilu absolventa vzdělávacího programu. Je orientováno na:
- vhodnou motivaci žáka vedoucí k zájmu o probírané učivo,
- zdůraznění výběru učiva, které odpovídá praktickým potřebám v osobním i profesním životě,
- podporu aktivačních metod práce žáka,
- dodržování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, pravidlům hygieny.