Název vzdělávacího programu : 64-43-M/002 Ekonomika zemědělství a výživy
Dosažený stupeň vzdělání: úplné střední odborné
Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška –
vysvědčení o maturitní zkoušce
Výsledky vzdělávání:
Obecná část
Po ukončení studia a úspěšném vykonání
maturitní zkoušky je absolvent schopen samostatně a se znalostí technologie
zemědělské výroby zabezpečovat
ekonomické, účetní a administrativní agendy v podnicích všech právních
forem, státní správě, zejména v oblasti zemědělské problematiky a výživy.
Obecné vědomosti, dovednosti a postoje
Výuka
postupně a promyšleně směřuje k tomu, aby po jejím ukončení žák:
-
disponoval
rozvinutými dovednostmi potřebnými pro sebereflexi a sebehodnocení, utvořil
si adekvátní sebevědomí, měl pozitivní, demokratické společnosti odpovídající
hodnotovou orientaci;
-
chápal
fungování demokracie, osvojil si vědomosti a dovednosti potřebné k aktivnímu
občanskému životu, byl připraven plnit své občanské povinnosti,
respektovat zákony a etické normy demokratické společnosti;
-
uvědomoval
si svou národní a evropskou identitu, svá lidská práva a respektoval práva
ostatních lidí; byl připraven k soužití s různými společenskými
minoritami, nepodléhal xenofobii, rasismu a intoleranci;
-
chápal
jazyk jako prostředek komunikace a systém, dokázal jej vhodně užívat v nejrůznějších
komunikativních situacích;
-
uvědomoval
si význam kultury osobního projevu pro společenské a pracovní uplatnění,
dovedl se kultivovaně ústně i písemně
vyjadřovat, uplatňoval společenskou
a řečovou etiketu;
-
uměl získávat
a podávat potřebné informace, byl schopen
vyjadřovat se o běžných věcech, kulturních zážitcích i odborné
problematice výstižně a logicky;
-
získal všeobecný
kulturní rozhled, chápal umění jako specifickou výpověď o skutečnosti,
byl si vědom významu umění pro člověka a hodnoty kulturních památek,
dovedl si vybírat druhy a žánry umění, byl tolerantní ke vkusu druhých;
-
cítil
spoluodpovědnost za živou i neživou přírodu, za kulturní a historické památky a byl ochoten je ochraňovat;
-
rozuměl
tomu, jakým historickým vývojem vznikla soudobá podoba světa a dovedl využívat
poznatků o historii k hlubšímu porozumění své současnosti;
-
byl
schopen používat dva cizí jazyky jako prostředek
mezikulturní komunikace v rámci Evropy i světa, poznávání
kulturního bohatství druhých národů, vzájemného porozumění a pochopení,
ale i jako prostředek pro potřeby svého
povolání a dalšího vzdělávání;
-
dokázal
v cizích jazycích komunikovat v běžných společenských i pracovních
situacích, rozuměl odbornému textu, uvědoměle pracoval s odpovídajícími
informačními zdroji, byl motivován k dalšímu studiu cizích jazyků;
-
používal
správně matematické pojmy a jazyk matematiky, včetně symboliky a terminologie;
-
uměl
efektivně numericky počítat a užívat proměnnou, dokázal odhadnout výsledek,
chápal kvantitativní a prostorové vztahy, užíval geometrickou představivost;
-
porozuměl
závislostem, uměl zpracovat získané údaje formou grafů, diagramů, tabulek
atd.;
-
uměl řešit
problémy, byl schopen matematizovat reálné situace, využívat matematických
postupů, pracovat s informacemi
a obhájit vlastní řešení;
-
osvojil
si základní přírodovědné vědomosti, které mu umožní hlouběji porozumět
přírodním jevům a procesům i odborným problémům svého oboru, naučil se
(např. v oblasti ekologie, ochrany zdraví atd.) zaujímat aktivní postoje a
hledat řešení problémů;
-
dokázal
poskytnout první pomoc při úrazu
a náhlém onemocnění, ovládal základy zdravovědy a zásady správné životosprávy,
aktivně usiloval o zdokonalování své tělesné zdatnosti a uvědomoval si
její význam;
-
projevoval
smysl pro čestnost, spolupráci a vzájemnou pomoc, byl ohleduplný k ostatním.
Odborné
vědomosti, dovednosti a postoje
V oblasti odborného vzdělávání
směřuje výuka k tomu, aby absolvent:
-
aktivně využíval znalostí
základních ekonomických pojmů a souvislostí, chápal principy tržní
ekonomiky spolu s cíli a podstatou podnikání. Znal právní formy podniků a
dovedl těchto znalostí využívat
při volbě právní formy a při
zakládání živností a obchodních společností;
-
znal obsah činností při zajišťování podnikových faktorů,
tj. zásobování, investiční činnost, odbytovou činnost, personální činnost;
-
měl osvojeny dovednosti pořizovat a zpracovávat účetní
doklady, účtovat ve finančním a manažerském účetnictví, z účetních
výkazů uměl zjistit informace potřebné pro finanční řízení
podniku;
-
byl schopen sestavit kalkulace a rozpočet, chápal podstatu
finančního plánování a finančních analýz a fungování finančního
trhu;
-
byl schopen využívat
při vyřizování administrativní agendy prostředky standardní kancelářské
techniky (včetně faxu, počítačové sítě, elektronické pošty a
internetu);
-
uměl stylizovat a vyhotovovat obchodní dopisy včetně cizojazyčné
korespondence;
-
uměl dokonale uživatelsky používat výpočetní
techniku, uměl pracovat se standardními a aplikačními softwarovými
prostředky, orientoval se v problematice informačních technologií;
-
se uměl orientovat v právním řádu a základních ustanoveních
práva obchodního, živnostenského, občanského a pracovního a připravované
legislativě EU;
-
uměl využívat poznatky o jednotlivých fázích technologického
procesu výroby rostlinných výrobků v praxi;
- uměl využívat poznatky o jednotlivých fázích technologického procesu živočišné výroby v praxi;
- znal technologii zpracování rostlinných a živočišných výrobků v potravinářském průmyslu.
Možnosti uplatnění
absolventů
Absolventi studijního oboru ekonomika zemědělství a výživy jsou připraveni na široké spektrum činností v ekonomické oblasti zemědělské sféry, v obchodních a zpracovatelských organizacích i ve státní správě. Svoje vědomosti a dovednosti mohou uplatnit také v oblasti soukromého podnikání.
Absolventi oboru jsou připraveni i pro vyšší odborné a vysokoškolské studium.