Kód a název vzdělávacího
programu: 65-41-L/005
Číšník-servírka
Dosažený stupeň vzdělání:
úplné střední odborné vzdělání
Způsob ukončení a
certifikace: maturitní zkouška,
vysvědčení o maturitní zkoušce
Výsledky vzdělávání:
Obecná úvodní část
Absolvent je připraven pro výkon
obsluhy a dalších gastronomických činností v odvětví společného stravování,
např. v restauracích a kavárnách, v hotelovém provozu a v dalších zařízeních,
které tyto služby poskytují. Současně má základní předpoklady pro vykonávání
obchodně podnikatelských aktivit v oboru.
Absolvent je charakterizován vědomostmi,
dovednostmi a postoji, které ho opravňují, aby samostatně a iniciativně
plnil profesní úkoly, samostatně se přitom rozhodoval, efektivně
organizoval a řídil svoji činnost na pracovišti. Je připraven k tomu, aby v
každodenní odborné činnosti aplikoval pravidla společenského chování, v
souladu s nimi dokázal komunikovat s hosty, příp. operativně a
samostatně řešit konfliktní situace v souladu se zásadami profesní etiky.
Ovládá základní předpisy spojené s vykonáváním funkce, hygienické předpisy
a předpisy o bezpečnosti práce.
Obecné vědomosti, dovednosti a postoje
Absolvent studijního oboru se vyznačuje nezbytnými teoretickými a praktickými předpoklady pro aktivní uplatnění na pracovišti i v občanském životě, zejména
· chápe důležitost společenských norem a je schopen vytvořit si hodnotovou orientaci odpovídající životu v demokratické společnosti
· umí se výstižně a správně vyjadřovat v mateřském jazyce
· dokáže komunikovat ve dvou cizích jazycích na běžná témata společenského a pracovního charakteru
· dokáže zpracovat texty administrativního a odborného charakteru, a to i prostřednictvím textového editoru
· dokáže používat získané matematické poznatky při řešení úkolů v běžných životních a profesních situacích
· ovládá základní právní předpisy spojené s vykonávanou funkcí a podnikáním
· má předpoklady adekvátně reagovat na měnící se požadavky trhu práce a soustavně se vzdělávat
· dovede využívat informačních zdrojů a zpracovávat informace prostřednictvím počítače a pracovat s uživatelskými programy
· má odpovědný vztah k tradicím, kulturním a estetickým hodnotám
· osvojil si základy psychologie v souladu s pravidly společenského chování, dovede navazovat kontakty a jednat s lidmi
· vytvořit si pozitivní vztah k tvorbě a ochraně životního prostředí
· projevuje aktivní postoje k vlastnímu fyzickému a duševnímu rozvoji a soustavnou péči o své zdraví
·
uvědomuje si odpovědnost za své jednání, za výsledky své práce,
za dodržování pracovní kázně a práci celého týmu.
Absolvent je vzděláván tak,
aby si byl vědom svých lidských práv, respektoval práva jiných a nacházel
v životních situacích správnou míru snášenlivosti a tolerance. Cílem je
vychovat ho jako čestného, kritického a uvážlivého občana, který se
dovede postarat o sebe a svou rodinu a v případě potřeby je ochoten bránit
svůj stát a svobodu.
Odborné vědomosti, dovednosti a postoje
Absolvent studijního oboru se vyznačuje odbornými vědomostmi, dovednostmi a postoji potřebnými pro výkon činností v souvislosti s pracovním zařazením v odvětví společného stravování, zejména
· má vědomosti o potravinách, nápojích a zpracovávaných surovinách, o jejich složení, jakosti, nejvhodnějším technologickém zpracování, skladování a manipulaci s nimi
· získal poznatky o zdravé výživě člověka a řídí se jimi
· má přehled o strojním zařízení a technickém vybavení provozoven společného stravování včetně jejich praktického využití
· osvojil si zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a ochrany životního prostředí
· ovládá přípravu standardně nabízených jídel
· ovládá techniku přípravy a dokončování jídel před hostem
· ovládá přípravu míšených nápojů
· ovládá gastronomická pravidla, umí sestavovat jídelní a nápojové lístky
· ovládá techniku a pravidla obsluhy
· ovládá techniku obsluhy ve výběrových podnicích společného stravování a při slavnostních příležitostech
· osvojil si evidenci pohybu zboží, skladování, kalkulace a stanovení ceny
· ovládá techniku přijímání, evidování a vyřizování objednávek
· ovládá moderní administrativní techniku
· umí pracovat s informacemi a adekvátně využívat osobní počítač
· osvojil si návyk zvyšovat svou odbornou úroveň a získané poznatky využívat ve své činnosti
· osvojil si psychologické základy práce a jednání s lidmi, základy společenského a profesního chování
· osvojil si základy ekonomického myšlení a chování, orientuje se v tržním prostředí a je schopen využívat těchto znalostí v gastronomickém provozu
·
má přehled o úrovni gastronomických služeb v zahraničí.
Možnosti uplatnění absolventa
Absolvent se může uplatnit v podnicích a organizacích veřejného a účelového stravování v provozním úseku, zejména ve funkcích číšník-servírka a podle osobních předpokladů i ve vyšších provozních funkcích.
Úspěšní absolventi mají možnost ucházet se o přijetí ke studiu na oborově odpovídající vyšší odborné škole nebo na vysoké škole.