Kód a název vzdělávacího programu: 65-41-L/006 Kuchař-kuchařka
Vstupní předpoklady žáků: úspěšné ukončení 9. ročníku základní
školy
Délka vzdělávacího programu a forma studia: 4 roky denní
studium, 5 roků večerní a dálkové
studium
Pojetí a cíle vzdělávacího programu
Studijní obor je koncipován homogenně jako samostatný obor profesní přípravy pro úsek přípravy pokrmů eventuálně i nápojů, avšak se všeobecným přehledem o celé oblasti stravování a s předpoklady pro vykonávání provozních a řídících aktivit v oboru.
Příprava ve studijním oboru zahrnuje teoretické a praktické vyučování. Praktické vyučování je organizováno formou odborného výcviku a odborné praxe.
Charakteristika obsahových složek
Všeobecné vzdělávání
Cílem všeobecného vzdělávání
je vytvoření předpokladů pro celkový rozvoj osobnosti žáka v návaznosti
na vědomosti, dovednosti a postoje získané na základní škole. Žáci se
naučí vnímat pravdivý obraz světa, osvojí si předpoklady pro orientaci ve
společenských mezilidských vztazích s akcentem na jejich kultivovanost,
duchovní a mravní hodnoty a ochranou životního prostředí. Všeobecné
vzdělávání je strukturováno jako:
Jazykové, které
zahrnuje výuku mateřského jazyka a dvou cizích jazyků. Rozvíjí
komunikativní dovednosti žáků a učí je užívat souběžně vědomosti a
dovednosti spojené s porozuměním literatuře a rozvíjí estetické vnímání.
Část jazykového vzdělávání přesahuje do odborného vzdělávání, které
je spojené s žákovou profesní přípravou.
Společenskovědní, které
směřuje k výchově žáka jako občana demokratické společnosti a k chápání
jejich principů a norem. Vzdělávání se realizuje v předmětech občanská
nauka a dějepis.
Matematické a přírodovědné vzdělávání se podílí na rozvíjení samostatného a logického myšlení. Žák se naučí aplikovat získané vědomosti a dovednosti při řešení úloh z praxe. Důraz je kladen na osvojení základů středoškolské matematiky. Přírodovědné vzdělávání se realizuje v předmětu chemie a rozšiřuje se zejména v aplikační části předmětu potraviny a výživa.
Fyzikální principy týkající
se strojů a zařízení na pracovišti jsou aplikovány zejména v předmětech
technologie, stolničení a odborný výcvik.
Ekologická výchova se
realizuje v předmětu občanská nauka a v odborných předmětech včetně
odborného výcviku.
Estetické vzdělávání
se realizuje v předmětech český jazyk a literatura, společenská výchova,
stolničení a odborný výcvik. Žáci jsou vedeni k estetickému cítění a
schopnosti uplatňovat estetické normy v běžném životě i v pracovní činnosti.
Rozvoj tělesné kultury se
realizuje v předmětu tělesná výchova.
Odborné vzdělávání
Obsah odborného vzdělávání
je vymezen a uspořádán tak, aby žákům poskytl odbornou průpravu a důkladné
osvojení vědomostí a dovedností z gastronomie, zejména z technologie přípravy
jídel, dále poznatkový základ ekonomických procesů a podnikání včetně
základů práva. Pozornost je věnována zejména praktické aplikaci teoretických
poznatků v odborném výcviku. Jde především o skloubení vědomostí z předmětů
technologie, potraviny a výživa a stolničení. K tomu přistupují
poznatky o souvisejících ekonomických jevech, právních normách a zpracování
dat na počítačích. Odborná složka představuje současně základ pro možné
podnikatelské aktivity.
Klíčové dovednosti
Vzdělávací program je zaměřen
na dlouhodobé a cílené osvojování klíčových dovedností, které jsou zaměřeny
na integraci s následnou praktickou aplikací poznatků získaných v předmětech
obecného a odborného charakteru. Klíčové dovednosti jsou v podobě vzdělávacích
cílů:
Komunikativní dovednosti si osvojují žáci od 1. ročníku a prohlubují si je po celou dobu studia. V tomto studijním oboru komunikativní dovednosti znamenají logicky, srozumitelně a ochotně komunikovat.
Ústní nebo písemná forma
komunikace v mateřském jazyce i ve dvou cizích jazycích zvyšuje nejen
prestiž pracovníka, ale také jeho disponibilitu a je rovněž vizitkou
kulturní úrovně podniku.
Personální a interpersonální
dovednosti si žáci osvojují v průběhu celého studia pod vedením učitelů
a mistrů odborné výchovy jako nedílnou součást komunikace. Dochází k
tomu nejen v rámci vyučování, ale nenásilnou formou i v průběhu
praktického vyučování na provozních pracovištích. Osobnostní předpoklady
posilují u žáka rovněž pocit osobní odpovědnosti za vlastní jednání,
ale mají i významný podíl na celé činnosti pracovního týmu.
Dovednost řešit problémy a problémové situace je dovedností typickou pro profesi kuchař-kuchařka. Proces prolíná celým studiem a je zaměřen na objasňování, analýzu a řešení problémů, pokud k nim již došlo, ale především na hledání možností, jak problémovým situacím předcházet, příp. jak adekvátně reagovat na vzniklou situaci a podílet se na jejím řešení.
Numerické aplikace patří
mezi dovednosti, které se učí žák využívat při řešení praktických úkolů
nejen v běžném životě, ale i na konkrétních pracovištích veřejného a
účelového stravování. Jedná se např. o kvantifikační charakteristiku
situace, při níž záleží na přesném podchycení číselných údajů,
jejich utřídění a adekvátním využívání. Žáci se učí rovněž
správně analyzovat a číselně vyjádřit ekonomický problém a
navrhnout jeho optimální řešení.
Dovednost pracovat s informacemi včetně práce s počítačem patří spolu s dovedností využívat textový procesor k nezbytným dovednostem.
Potřeba naučit se získávat včas
potřebné a správné informace je na úseku společného stravování,
ale i v běžném životě a při podnikání, zásadní. Tyto vědomosti
a dovednosti významně ovlivňují i ekonomické výsledky podniku a podněcují
mezi žáky soutěživost při optimálním řešení konkrétních příkladů
z praxe. Zakódování těchto dovedností je patrné z obsahu jednotlivých
vyučovacích předmětů včetně odborného výcviku.
Organizace výuky
Délka přípravy ve studijním oboru je stanovena na 4 roky. Organizace výuky se řídí platnými právními předpisy. Základním dokumentem pro organizaci přípravy je učební plán, který je součástí vzdělávacího programu. Učební plán obsahuje v 1.-4. ročníku 33 týdenních vyučovacích hodin.
Studium večerní a dálkové trvá 5 let.
V průběhu 1. ročníku probíhá široce zaměřená obecně odborná příprava. Těžiště základů odborné přípravy je ve 2. a 3. ročníku, ve 4. ročníku se prohlubuje a odborně profiluje. Odborný výcvik probíhá v rozsahu 6 – 7 - 14 - 14 hodin počínaje 1. ročníkem. Rozsah odborné praxe je uveden v přehledu využití týdnů ve školním roce.
Při organizování výuky je kladen důraz na soustavné procvičování jazykových znalostí a komunikativních dovedností i v rámci odborných předmětů, dále pak ve školních a provozních podmínkách.
Metodické přístupy
Metody a formy výchovně vzdělávací
práce volí vyučující v souladu s charakterem a obsahem předmětu zařazeného
do učebního plánu. V učebních osnovách jednotlivých předmětů jsou
formulovány cíle, kterých má být dosaženo tak, aby byl naplněn profil
absolventa. Ve výuce se preferují aktivizující metody práce se žáky, např.
problémové vyučování, přičemž je kladen důraz na provázanost teoretické
složky se složkou praktickou. Mezipředmětové vazby umožňují vyučujícím
skloubit a rozvíjet požadované profesní vlastnosti žáků, např. profesní
vystupování a kultivované vyjadřování
estetických prožitků. Vedle metody problémového vyučování je souběžně
zaváděna projektová metoda výuky, která spočívá v zadávání a řešení
komplexních praktických úkolů - žákovských projektů. Náměty určuje škola
a jako úkol jsou zadávány v dohodě s jednotlivými žáky. Příklad žákovského
projektu je uveden na závěr učebních dokumentů.
Vstupní předpoklady žáků
Předpokladem přijetí ke studiu je úspěšné absolvování základní školy a splnění dalších podmínek přijímacího řízení.
Do studijního oboru mohou být přijati hoši a dívky s dobrým zdravotním stavem. Překážkou přijetí jsou např. poruchy funkcí nosného a pohybového aparátu, zejména nemoci páteře, dolních a horních končetin, dále chronické a alergické kožní onemocnění, zejména rukou a obličeje, chronické a alergické nemoci dýchacích orgánů. Dále prognosticky závažné onemocnění srdce a velkých cév, závažné poruchy duševní, poruchy chování a závažné nemoci endokrinní. Překážkou jsou rovněž dekompenzované a subkompenzované záchvatové stavy, nervové choroby provázené poruchami pohybových funkcí a jejich koordinací. Vyloučeny jsou rovněž poruchy sluchu a zraku. Požadovaná sluchová ostrost je nejméně 3 m a zraková ostrost 5/15 Jč 3, s případnou korekcí brýlemi, bez vnitroočních změn inklinujících k odchlípení sítnice.
Bez zdravotního posouzení a písemného
potvrzení lékaře nemohou být uchazeči přijati. Posouzení zdravotního
stavu provádí praktický lékař pro děti a dorost, který dítě registruje
a který za tím účelem vydává lékařský posudek, za který lze považovat
i posudkové vyjádření na přihlášce ke studiu.