Kód a název vzdělávacího
programu: 65-41-L/006
Kuchař-kuchařka
Dosažený stupeň vzdělání:
úplné střední odborné vzdělání
Způsob ukončení a
certifikace: maturitní zkouška,
vysvědčení o maturitní zkoušce
Výsledky vzdělávání:
Obecná úvodní část
Absolvent je připraven pro výkon
technologických činností v odvětví společného stravování, např. v
restauracích a kavárnách, v hotelovém provozu a v dalších zařízeních,
které tyto služby poskytují a současně má základní předpoklady pro
vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru.
Absolvent je charakterizován vědomostmi, dovednostmi a postoji, které ho opravňují, aby samostatně a iniciativně vykonával profesní úkony, dokázal se přitom samostatně rozhodovat a efektivně organizovat a řídit svoji činnost na pracovišti. Je připraven v každodenní odborné činnosti aplikovat získané vědomosti a pravidla společenského chování, v souladu s nimi dokázat na přiměřené úrovni komunikovat s hosty, příp. operativně a samostatně řešit konfliktní situace při dodržování zásad profesní etiky. Ovládá základní předpisy spojené s vykonávanou funkcí, hygienické předpisy a předpisy o bezpečnosti práce.
Obecné vědomosti, dovednosti a postoje
Absolvent studijního oboru se vyznačuje nezbytnými teoretickými a praktickými předpoklady pro aktivní uplatnění na pracovišti i v občanském životě, zejména
· chápe důležitost společenských norem a je schopen vytvořit si hodnotovou orientaci odpovídající životu v demokratické společnosti
· umí se výstižně a správně vyjadřovat v mateřském jazyce
· dokáže komunikovat ve dvou cizích jazycích na běžná témata společenského a pracovního charakteru
· dokáže vypracovat texty administrativního a odborného charakteru, a to i prostřednictvím textového editoru
· dokáže používat získané matematické poznatky při řešení úkolů v běžných životních a profesních situacích
· dovede využívat informační zdroje a zpracovávat informace prostřednictvím počítače pomocí uživatelských programů
· má odpovědný vztah k tradicím, kulturním a estetickým hodnotám
· osvojil si základy psychologie a v souladu s pravidly společenského chování dovede navazovat kontakty a jednat s lidmi
· vytvořil si pozitivní vztah k tvorbě a ochraně životního prostředí
· projevuje aktivní postoje k vlastnímu fyzickému a duševnímu rozvoji a soustavnou péči o své zdraví
· ovládá základní právní předpisy spojené s vykonávanou funkcí a podnikáním
· má předpoklady adekvátně reagovat na měnící se požadavky trhu práce a soustavně se vzdělávat
·
uvědomuje si odpovědnost za své jednání, za výsledky své práce,
za dodržování pracovní kázně a práci celého týmu.
Absolvent je vzděláván tak, aby si byl vědom svých lidských práv, respektoval práva jiných a nacházel v životních situacích správnou míru snášenlivosti a tolerance. Cílem je vychovat ho jako čestného, kritického a uvážlivého občana, který se dovede postarat o sebe a svou rodinu a v případě potřeby je ochoten bránit svůj stát a svobodu.
Odborné vědomosti, dovednosti a postoje
Absolvent studijního oboru se vyznačuje odbornými vědomostmi, dovednostmi a postoji potřebnými pro výkon činností v souvislosti s pracovním zařazením v odvětví společného stravování, zejména
· má vědomosti o potravinách, nápojích a zpracovávaných surovinách, o jejich složení, jakosti, nejvhodnějším technologickém zpracování, skladování a manipulaci s nimi
· získal poznatky o zdravé výživě člověka a řídí se jimi
· získal schopnost posuzování potravin z hlediska jejich kvality, ošetřování a jejich vhodnosti pro technologické zpracování
· ovládá technologii přípravy jídel pro běžné a slavnostní příležitosti včetně jídel dietních
· umí pracovat s technologickými normami
· ovládá techniku expedice jídel a nápojů
· má přehled o strojním zařízení a technickém vybavení provozoven společného stravování a dovede je prakticky využívat
· osvojil si zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a ochrany životního prostředí
· ovládá techniky přípravy a dokončování jídel před hostem
· ovládá gastronomická pravidla, umí sestavovat jídelní a nápojové lístky
· osvojil si vedení evidence o pohybu zboží, sestavování kalkulace a stanovení ceny
· ovládá základy obsluhy a s ní související činnosti
· ovládá moderní administrativní techniku
· umí pracovat s informacemi a adekvátně využívat osobní počítač
· osvojil si návyk zvyšovat svou odbornou úroveň a získané poznatky využívat ve své činnosti
· osvojil si psychologické základy práce a jednání s lidmi, základy společenského a profesního chování, základy marketingu
· osvojil si základy ekonomického myšlení a chování, orientuje se v tržním prostředí a je schopen využívat těchto znalostí v gastronomickém provozu
· uvědomuje si odpovědnost za své jednání, za výsledky své práce, za dodržování pracovní kázně a práci celého týmu
·
má přehled o úrovni gastronomických služeb v zahraničí.
Možnosti uplatnění absolventa
Absolvent se může uplatnit v podnicích společného stravování, zejména ve funkcích kuchař-kuchařka a podle osobních předpokladů i ve vyšších provozních funkcích.
Úspěšní absolventi mají možnost ucházet se o přijetí ke studiu na oborově odpovídající vyšší odborné škole nebo na vysoké škole.