PROFIL ABSOLVENTA
Kmenový obor: |
65-41-L Gastronomie |
Studijní obor: |
65-41-L/504 Společné stravování |
Dosažený stupeň vzdělání: |
úplné střední odborné |
Způsob ukončení a certifikace: |
maturitní zkouška, vysvědčení o maturitní zkoušce |
Absolvent studijního oboru 65-41-L/504 Společné stravování je středoškolsky vzdělaný pracovník se všeobecným i odborným vzděláním.
Obecným cílem složky všeobecného vzdělávání je vytvořit předpoklady pro rozvoj osobnosti žáků v návaznosti na vědomosti, dovednosti a postoje již získané v průběhu předchozího vzdělávání. Odborné vzdělávání umožňuje získat kvalifikaci pro výkon souboru pracovních činností oboru gastronomie. V těchto učebních dokumentech využívá učitel dovedností, které žák získal v předchozím studiu.
Výuka postupně a promyšleně směřuje k tomu, aby po jejím ukončení absolvent:
- samostatně a iniciativně řešil pracovní úkoly,
- byl schopen samostatného tvůrčího myšlení,
- uměl se samostatně a pohotově rozhodovat,
- byl schopen vést pracovní kolektiv,
- samostatně organizoval pracovní činnosti,
- řídil se profesní etikou,
- chápal důležité společenské normy a dodržoval je,
- uměl jednat s lidmi a společensky vystupovat,
- byl schopen adaptace na měnící se požadavky trhu práce,
- byl schopen vyrovnávat se se stresem v podmínkách zvýšené náročnosti,
- měl estetické cítění a uplatňoval estetická hlediska,
- pohotově, kultivovaně a správně se vyjadřoval v mateřském jazyce (v ústním i písemném projevu), zvládnul pravopisné normy a stylistické postupy,
- chápal uměleckou a společenskou funkci literatury a vytvořil si pozitivní čtenářské návyky,
- měl vztah ke kulturním a estetickým hodnotám,
- získal schopnost vytvářet si hodnotovou orientaci odpovídající životu v demokratické společnosti,
- byl schopen komunikace ve dvou cizích jazycích v běžných pracovních i společenských situacích, z toho v jednom cizím jazyce byl schopen porozumět odbornému textu a používat odbornou terminologii,
- uměl uplatňovat znalosti středoškolské matematiky při řešení pracovních a jiných problémů,
- dbal na ochranu životního prostředí a směřoval k dosažení trvale udržitelného rozvoje.
Výuka v návaznosti na předchozí studium směřuje k tomu, aby absolvent:
- uplatňoval zásady zdravé výživy v gastronomické praxi,
- orientoval se v sortimentu potravin a nápojů a jejich gastronomické využitelnosti,
- znal funkci a využití technického a technologického vybavení gastronomických provozů,
- dodržoval platné hygienické předpisy,
- ovládal techniku poskytování stravovacích, ubytovacích a dalších služeb v hotelových provozech,
- profesionálně vystupoval a jednal v souladu se zásadami podnikatelské etiky,
- ovládal manažerské zásady komunikace,
- používal cizí jazyky,
- ekonomicky myslel a jednal,
- dovedl aplikovat základy marketingu v oboru,
- znal podstatu a nástroje podnikatelské činnosti a aplikoval je v oboru,
- osvojil si základy managementu a zásady podnikatelské etiky,
- využíval ekonomických informací k řízení úseků hotelového provozu,
- dodržoval právní normy týkající se podnikání ve společném stravování včetně ochrany spotřebitele.
Po ukončení přípravy ve studijním oboru 65-41-L/504 Společné stravování a po úspěšném vykonání maturitní zkoušky je žák připraven vykonávat následující okruhy pracovních činností:
- vyřizování objednávek hostů,
- vyřizování reklamací hostů,
- vystavování účtů a provádění plateb,
- projednávání pracovních, personálních a obchodních záležitostí, psaní a sestavování obchodních dopisů i v cizím jazyce,
- vyřizování administrativní agendy v provozovnách společného stravování a hotelů,
- vedení příslušné evidence ve stravovacím a ubytovacím provozu,
- využívání prostředků výpočetní a kancelářské techniky k zefektivnění těchto činností.
- příprava pracoviště na provoz,
- organizování práce při přípravě, v průběhu a po skončení gastronomické akce,
- vedení a organizování práce podřízených,
- využívání SW aplikací při řízení a organizaci činnosti jednotlivých úseků,
- kontrola dodržování hygienických, bezpečnostních a ekologických opatření,
- plánování práce v pracovních směnách.
- marketingové činnosti,
- nabídkové činnosti pro různé gastronomické akce,
- sestavování kalkulací a stanovení ceny,
- aplikace právních norem vztahujících se k podnikání a ochraně spotřebitele.
- kontrola jakosti surovin pro přípravu jídel,
- práce s technologickými normami,
- obsluha technologických zařízení ve stravovacím provozu,
- kontrola jakosti přípravy pokrmů,
- uchovávání pokrmů dle předpisů a péče o nápoje,
- zajišťování provozu výrobního střediska,
- sestavování jídelních a nápojových lístků,
- nabízení sortimentu se zaměřením na světové zvyklosti,
- využívání integrovaných rezervačních a registračních systémů v ubytovacích a stravovacích službách,
- vykonávání činností a jejich řízení v ubytovacím úseku a v doplňkových službách hotelu.
Absolventi studijního oboru 65-41-L/504 Společné stravování se uplatní ve všech typech provozů především ve funkcích provozních pracovníků stravování a ubytování, dále ve středním managementu, nebo jako samostatní podnikatelé v oblasti pohostinství, ubytovacích služeb a dalších služeb.
Absolventi studijního oboru, kteří úspěšně vykonali maturitní zkoušku, se mohou ucházet o studium na vysokých školách nebo na vyšších odborných školách.