Kód a název
vzdělávacího programu: 65-42-M/004
Hotelnictví a turismus
Vstupní předpoklady
žáků: splnění povinné školní docházky
Délka vzdělávacího
programu a forma studia: 4 roky denního
studia, 5 roků studia při zaměstnání
Pojetí a cíle:
Cílem vzdělávacího programu je příprava odborných pracovníků pro
širokou oblast služeb hotelnictví a cestovního ruchu. Absolventi budou vykonávat
odborné činnosti provozní, obchodně-podnikatelské a řídící v nejrůznějších
pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání., a to jak
z hlediska zaměstnaneckého tak zaměstnavatelského, podnikatelského. Z
uvedeného cíle vzdělávání vychází celkové pojetí vzdělávacího
programu, jehož charakteristickým znakem je široká struktura všeobecného a
odborného vzdělávání s důrazem na
rozvíjení obecně použitelných klíčových kompetencí.
Charakteristika
obsahových složek
Obsah vzdělávání tvoří všeobecné vzdělávání, odborné vzdělávání
a klíčové dovednosti. Tyto tři složky jsou od sebe neoddělitelné, jejich
vzájemná propojenost je předpokladem splnění projektovaných cílů.
Všeobecné
vzdělávání
Obsah všeobecného vzdělávání je vymezen v šesti oblastech jako vzdělávání
jazykové, společenskovědní, matematické, přírodovědné, estetické vzdělávání
a rozvoj tělesné kultury.
Jazykové vzdělávání
plní významnou socializační a kulturně-vzdělávací funkci, neboť v návaznosti
na předcházející vzdělávání rozvíjí komunikativní schopnosti žáků
v mateřském jazyce i v cizích jazycích, učí je jazykově vstupovat do vzájemných
kontaktů s druhými lidmi, pomáhá jim uplatnit se ve společnosti, zprostředkovává
jim potřebné informace a přibližuje kulturní a jiné hodnoty. Jelikož je
jazyk důležitým nástrojem myšlení, napomáhá jazykové vzdělávání
rozvoji kognitivních schopností žáků, rovněž přispívá i ke tříbení
jazykového a estetického cítění a k celkové kultivaci osobnosti žáka.
Společenskovědní
vzdělávání má multidisciplinární charakter, neboť jeho základ tvoří
soubor poznatků z řady vědních disciplín, zejména etiky, filozofie,
politologie, psychologie, sociologie a částečně i geografie. Základním cílem
společenskovědního vzdělávání však není jen vybavit žáka množstvím
poznatků, ale i rozvíjet jeho sociální a osobnostní kultivaci. Osvojované
poznatky mají usnadnit chápání sama sebe i druhých lidí, pochopit a vědomě
akceptovat principy a normy demokratické společnosti.
Matematické
vzdělávání rozvíjí numerické dovednosti a návyky žáků, vybavuje
je poznatky potřebnými jak pro studium daného oboru, tak pro úspěšnou
profesionální činnost a orientaci v každodenním životě. Matematika
se výrazně podílí na formování intelektuálních schopností žáků, především
na jejich logickém myšlení.
Přírodovědné
vzdělávání obsahuje vybrané poznatky z biologie, chemie a fyziky. Žáci
si osvojují nejdůležitější pojmy, veličiny a zákonitosti nutné k
pochopení jevů a procesů v přírodě, odborné
praxi i v každodenním životě. Žáci se učí chápat nebezpečí ohrožení
přírody lidskými činnostmi a zaujímat postoje k problémům z oblasti péče
o životní prostředí.
Estetické vzdělávání
posiluje kultivační a výchovné vlivy na žáky. Podtrhuje význam mimouměleckého
estetična jako důležitého faktoru tvorby životního i pracovního prostředí.
V oblasti uměleckého estetična působí prostřednictvím děl jednotlivých
druhů umění především na emocionální stránku lidské psychiky a ovlivňuje
nejen vytváření systému estetických hodnot a norem, ale podněcuje i vlastní
tvůrčí aktivitu žáků.
Rozvoj tělesné
kultury je zaměřen na vytváření návyků směřujících k péči o tělo
a zdraví jako jednoho z hlavních požadavků moderní společnosti. Vedle
klasické tělesné výchovy rozvíjející fyzické dispozice žáků jsou zde
vymezeny i požadavky na vědomosti a dovednosti z oblasti biologie člověka a
zdravotní výchovy.
Odborné vzdělávání
Složku odborného
vzdělávání tvoří šest obsahových okruhů:
Odborná
komunikace v cizím jazyce
Organizační a
komunikační
Obchodně
podnikatelský
Gastronomie
Hotelnictví
Turismus
Odborná
komunikace v cizím jazyce
Učivo tohoto okruhu poskytuje žákům odbornou slovní zásobu a schopnost aktivně ji používat při standardních profesních situacích: samostatně hovořit na pracovní téma a vyjadřovat své názory, vést hotelovou administrativu a obchodní korespondenci v cizím jazyce.
Organizační
a komunikační
V tomto okruhu se
žáci naučí pracovat se základními prostředky kancelářské a telekomunikační
techniky, ovládat základní softwarové prostředky pro zpracování textů a zpracování
dat a užívat softwarové produkty z oblasti hotelového průmyslu, vést
administrativní agendu, manipulovat s písemnostmi a vytvářet písemné
dokumenty obchodního, právního i personálního charakteru.
Obchodně
podnikatelský
V tomto
okruhu si žáci osvojí základy
ekonomického myšlení a obchodně podnikatelských aktivit, orientovat se v
podmínkách tržního hospodářství, naučí se dovednosti řešit organizační
i rozhodovací situace a prakticky aplikovat metody a prostředky řízení,
organizace a kontroly na vnitropodnikové i podnikové úrovni. Žáci se učí
koncipovat pracovní a obchodní smlouvy, učí se využívat účetních výkazů
pro výpočet ukazatelů finanční analýzy a výsledků finanční analýzy užívat
pro řízení dílčích úseků hotelového provozu. Učí se používat základní
metody a prostředky marketingu a managementu v oblasti gastronomie,
hotelnictví a turismu a seznámí se s právními normami v daném oboru platnými
u nás
i v zahraničí.
Gastronomie
Obsahový okruh
zahrnuje ucelenou soustavu poznatků o potravinách a o výživě člověka a poskytuje
potřebné vědomosti a dovednosti o technologických postupech při přípravě
pokrmů a nápojů. Žáci se učí posuzovat vhodnost a kvalitu potravin
pro technologické zpracování, normovat a kalkulovat jídla a nápoje, využívat
nových gastronomických trendů. Učí se zásadám a pravidlům obsluhy včetně
dovedností speciálních technik a
vyšších forem obsluhy. Učí se organizovat gastronomický provoz i
gastronomické a společenské akce a osvojit si sociálně psychologické
a komunikační aspekty této činnosti. Učí se uplatňovat požadavky na
technologické vybavení gastronomického provozu.
Hotelnictví
Obsahový okruh
je postaven na práci s hotelovou administrativou a využívání rezervačních
systémů na úseku ubytování. Žáci se učí vykonávat služby hotelové
recepce, organizovat práci v ubytovacím úseku hotelu, vyřizovat reklamace
hostů, orientovat se v předpisech o bezpečnosti hostů a ochraně jejich
majetku. Učí se užívat informační technologie při ubytovacích službách.
Turismus
Obsahový okruh
je zaměřen na komplex služeb cestovního ruchu. Žáci se učí technice zajišťování
a provádění těchto služeb, posuzování jejich kvality, vedení příslušné
dokumentace, poskytování informací s využitím prostředků informační
technologie.
Na základě osvojených vědomostí a dovedností se učí vytvářet
produkty cestovního ruchu.
Klíčové
kompetence
Klíčové dovednosti získané prostřednictvím vzdělání mají umožnit
žákům přizpůsobivěji reagovat na změny ve společenském vývoji i na
prudký rozvoj vědeckého poznání
a vytvářejí obecnější kvalifikační předpoklady pro uplatnění v pracovním
i občanském životě.
Z hlediska významu klíčových dovedností pro budoucí uplatnění
absolventů studijního oboru je žádoucí posilovat :
·
personální a interpersonální dovednosti, zejména
zdokonalovat vlastní učení a výkonnost, dovednost využívat
sebepoznání, sebekontroly a seberegulace, dovednost pracovat s druhými
lidmi, přijímat odpovědnost za vlastní práci i za práci ostatních,
·
dovednost řešit problémy a problémové situace, zejména
identifikovat a analyzovat problémy, zvažovat možnosti jejich řešení , vybírat
a navrhovat řešení optimální v daném kontextu, stanovovat a dodržovat
efektivní postupy při realizaci řešení,
·
dovednost numerické aplikace, zejména dovednost používat
různé matematické postupy důležité pro řešení praktických situací,
· dovednost využívat informačních technologií, zejména dovednost pracovat s osobním počítačem, využívat rozmanitých informačních zdrojů a informací různého druhu a charakteru v pracovním i mimopracovním životě a kriticky posuzovat tyto informační zdroje a jejich obsahy
Organizace
výuky:
Studium je organizováno jako čtyřleté denní, může být
organizováno i jako dálkové pětileté.
Závazné
učivo složky všeobecného a odborného vzdělávání tvoří až 85 % obsahu
povinných předmětů. Zbývajících cca 15 % celkové hodinové dotace je k
dispozici škole pro realizaci specifických potřeb regionu a záměrů školy.
Předpokládá se, že v rámci výběrových a volitelných předmětů
bude škola v souladu s profilem absolventa moci realizovat vnitřní zaměření
nebo posílit všeobecné a odborné předměty učebního plánu.
Studium je ukončeno maturitní zkouškou podle platných právních
norem a poskytuje úplné střední odborné vzdělání.
Metodické přístupy
Metody a formy vzdělávací práce volí vyučující se zřetelem k charakteru
předmětů, konkrétní situaci v pedagogickém procesu i s ohledem
na možnosti školy. V koordinaci s ostatními vyučujícími vyvíjí
soustavnou péči o vytváření a rozvíjení požadovaných profesních
vlastností a schopností, jako je např. profesní vystupování, estetické cítění,
kultivované vyjadřování, konstruktivní a vstřícné jednání se zákazníky,
obchodními partnery i spolupracovníky, schopnost řídit kolektiv,
spolupracovat, odpovědně rozhodovat apod. Tomu odpovídají adekvátní
metodické přístupy ve výuce a využití osobního příkladu.
Při výuce všeobecně vzdělávacích i odborných předmětů by měl
vyučující věnovat zvýšenou pozornost realizaci klíčových dovedností a
přizpůsobit jim své pedagogické působení na žáky.
Orientaci, ve kterých vyučovacích předmětech se klade zvláštní důraz
na realizaci cílů klíčových dovedností, poskytuje tabulka klíčových
dovedností zařazená v učebních dokumentech za učebním plánem denní
formy studia.
Pro realizaci cílů klíčových dovedností se doporučuje jako jedna z nejvýhodnějších
aktivizujících metod pedagogické práce metoda projektového vyučování. Ta
spočívá v tvorbě a následné realizaci ucelených a vhodně koncipovaných
žákovských projektů. Příklad žákovského projektu z hlediska
přípravy vyučujícího je zařazen na závěr učebních dokumentů.
Žákovský projekt zařazený v těchto dokumentech není pro školy
závazný, jedná se o ukázku jednoho
projektu, na základě kterého si vyučující ve školách mohou zpracovat
podklady pro realizaci konkrétních projektů v případě jejich zařazení do přípravy.
Další
specifické požadavky:
Zdravotní požadavky
na uchazeče.
Před
přijetím ke studiu tohoto oboru je nutné vyšetření na bacilonosičství. K posouzení
zdravotního stavu je příslušný registrující praktický lékař.
Požadavky na
bezpečnost a ochranu zdraví při práci a hygienu práce
Neoddělitelnou součástí teoretického a praktického vyučování je
problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, hygieny práce a požární
ochrany.
Ve výchovně vzdělávacím procesu musí výchova k bezpečnosti a
ochraně zdraví při práci vycházet z platných právních předpisů -
zákonů, prováděcích vládních nařízení, vyhlášek a norem. Výklad musí
směřovat od všeobecného ke konkrétnímu, tj. specifickému pro studijní
obor.
V prostorách určených pro vyučování žáků je třeba vytvořit
podle platných předpisů podmínky k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví
při práci, hygieny práce a požární ochrany. Je nevyhnutelné poučit žáky
o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
Rozsah praktické přípravy k povolání je určen učebními osnovami.
Podmínky, za kterých je možné tuto přípravu provádět, stanoví ZP, §
163 až 168 a dále ustanovení vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č.
261/1997 Sb., ve znění pozdějších přepisů, podle níž je nutno
respektovat zásady vztahující se k zakázaným pracím.
Základními podmínkami bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a
požární ochrany se rozumí:
1.
Důkladné seznámení žáků s platnými právními a ostatními předpisy
k zajištění bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, s technologickými
a pracovními postupy.
2.
Používání strojního zařízení, pracovních nástrojů a pomůcek,
které odpovídají bezpečnostním předpisům.
3.
Používání osobních ochranných prostředků podle vyhodnocených
rizik pracovních činností.
4.
Seznámení žáků s vybranými kapitolami zákona č. 133/1985
Sb., o požární ochraně v platném znění a vyhláškou MV č. 21/1996
Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona ČNR o požární
ochraně.
5.
Dodržování maximálního počtu žáků ve skupině dozorované odborným
učitelem v souladu s přílohou č.1 vyhlášky MŠMT ČR č.
354/1991 Sb..
6.
Vykonávání stanoveného dozoru na pracovištích žáků, přičemž
stupně dozoru jsou vymezeny následovně:
Práce pod dozorem - vyžaduje trvalou přítomnost osoby pověřené dozorem, která dozírá na dodržování BOZP a pracovního postupu. Tato osoba musí všechna pracovní místa zrakově obsáhnout tak, aby mohla bezprostředně zasáhnout v případě porušení bezpečnostních předpisů a pracovních pokynů nebo při ohrožení zdraví.
Práce pod dohledem - osoba pověřená dohledem zkontroluje před
zahájením práce pracoviště žáků a pokud všechna pracovní místa zrakově
neobsáhne, pak je v průběhu prací obchází a kontroluje.
Stanovení příslušného stupně dozoru na konkrétní probírané téma
praxe je povinností vedoucích pracovníků příslušného zařízení v závislosti
na charakteru tématu a podmínkách jednotlivých pracovišť, kde žáci příslušný
tematický celek plní.