Kód
a název vzdělávacího programu : 65-42-M/ 004
Hotelnictví a turismus
Dosažený
stupeň vzdělání: úplné střední odborné
Způsob
ukončení a certifikace: maturitní zkouška, vysvědčení o maturitní zkoušce
Obecná
úvodní část
K charakteristickým schopnostem a vlastnostem absolventa patří
vztah k oboru a k práci, poctivost, svědomitost a odpovědnost, péče o
estetický zevnějšek, estetické prostředí, rozvinutý vkus, kultivované
vyjadřování, přívětivost, ochota a ohleduplnost k hostům a ke
spolupracovníkům, vysoká společenská úroveň jednání a vystupování,
schopnost motivovat a řídit kolektiv, schopnost rozhodovat, improvizovat
v nepředvídaných situacích a přijímat rizika z toho vyplývající,
podnikavost. Vyznačuje se osvojením všeobecně použitelných klíčových
dovedností, zejména využívat informační technologie a práce s
informacemi, řešit problémové
situace, komunikativní, personální
a interpersonální dovednosti.
Obecné
vědomosti, dovednosti a postoje
Absolvent chápe význam kultury osobního projevu pro společenské a
pracovní uplatnění, dovede se kultivovaně ústně i písemně vyjadřovat,
umí uplatňovat společenskou a řečovou etiketu. Umí získávat a podávat
potřebné informace a je schopen se vyjadřovat o běžných věcech, kulturních
zážitcích i o odborné problematice výstižně a logicky a s využitím příslušných
stylistických postojů.
Má všeobecný kulturní rozhled. Chápe umění jako specifickou
výpověď o skutečnosti, zná cenu kulturních památek a je schopen se podílet
na ochraně kulturních hodnot. Má vypěstován návyk číst krásnou
literaturu, časopisy, populárně naučná díla podle svého zájmu, sledovat
sdělovací prostředky a navštěvovat kulturní zařízení. Chápe základní
rozdíl mezi umělecky hodnotným dílem a brakem. Rozlišuje základní
kategorie v hierarchii životních hodnot. Dovede si vybírat druhy a žánry umění
a je tolerantní ke vkusu druhých.
Dovede nejméně ve dvou cizích jazycích pohotově reagovat v
rozhovorech o věcech denního života, ovládá potřebnou odbornou
terminologii a umí využívat cizí jazyky nejen jako prostředku komunikace a
poznávání jiných národů, ale i pro potřeby dalšího vzdělávání a k výkonu
povolání.
Vzdělávání absolventa směřovalo k tomu, aby byla pozitivně ovlivňována
jeho hodnotová orientace ve smyslu všeobecné kultivace jeho osobnosti i odpovědného
humánního jednání. Byl vzděláván tak, aby si byl vědom svých lidských
práv, respektoval práva jiných lidí a nacházel v životních situacích
správnou míru snášenlivosti a tolerance. Ve společenskovědní složce
vzdělávání žák poznal, jak se historickým vývojem vytvořila soudobá
podoba světa, v němž žije. Ví, jaké jsou základní principy
demokracie a uvědomuje si nezbytnost občanské aktivity pro to, aby demokracie
dobře fungovala. Jeho vzdělávání si kladlo za cíl vychovat ho jako čestného,
kritického a uvážlivého občana, který se dovede postarat o sebe a svou
rodinu a v případě potřeby je ochoten bránit svůj stát a
svobodu.
Absolvent má matematické poznatky na úrovni potřebné k úspěšnému
řešení praktických problémů ve své profesi i v běžných situacích. Je
připraven přistupovat metodicky k různým druhům problémů, umí je
vyhodnotit a k jejich vyřešení použít vhodné matematické poznatky a postupy.
Umí odhadnout předpokládané výsledky, ověřovat reálnost získaných výsledků
i zdůvodnit zvolené způsoby řešení. Je schopen se přesně vyjadřovat,
používat matematickou symboliku i další prostředky komunikace (grafy,
diagramy, tabulky, modely ...). Dokáže obsluhovat osobní počítač a používat
základní uživatelské programy pro běžné výpočty.
Absolvent rozumí přírodním zákonům a jevům, ovládá základní přírodovědné
metody práce (experiment, pozorování ...), umí zacházet s přístroji i
materiály. Je schopen uplatnit přírodovědné poznatky ve své profesi
i v každodenním životě a chápe důsledky aplikací fyziky a chemie. Byl vzděláván
tak, aby rozuměl vlivu přírodního prostředí i důsledkům rozvoje vědy a
techniky na život lidí, rozhodoval se a jednal v zájmu ochrany životního
prostředí.
Absolvent byl poučen o dopadech nezdravého a neodpovědného způsobu
života, zvláště co se týká návykových látek a jiných negativních návyků.
Výuka byla vedena tak, aby si absolvent vážil zdraví a snažil se své zdraví
a tělesnou zdatnost upevňovat.
Odborné
vědomosti, dovednosti a postoje
Absolvent studijního oboru se vyznačuje vědomostmi, dovednostmi a
postoji z oblasti odborného a speciálního vzdělávání, zejména:
·
je schopen samostatně myslet, pohotově se rozhodovat v běžných
pracovních situacích a
nalézat optimální varianty řešení úkolů,
·
je schopen cílevědomě, rozvážně a rozhodně jednat, využívat
získané vědomosti a dovednosti v praxi a nést odpovědnost za své jednání
a svá rozhodnutí,
·
je schopen řešit běžné úkoly na pracovišti samostatně,
pracovat v týmu i aktivně se podílet na organizaci a řízení činnosti
v pracovní skupině,
·
je schopen soustavně sledovat vývojové trendy v oboru u nás
i v zahraničí a získané poznatky využívat ve své práci,
·
je si vědom nutnosti se celoživotně vzdělávat,
·
je schopen adaptovat se na měnící se pracovní i životní podmínky.
Ve vazbě na odborné předměty se absolvent vyznačuje základními vědomostmi,
dovednostmi a postoji. Absolvent:
·
ovládá moderní poznatky o výživě člověka v různých věkových
kategoriích i v léčebné výživě; osvojil si a uplatňuje zásady zdravé výživy
v gastronomické praxi,
·
zná základní sortiment potravin, zpracovávaných surovin a nápojů,
jejich jakost, vlastnosti, gastronomické využití a šetrnou manipulaci s
nimi,
·
má potřebné vědomosti a dovednosti k vykonávání odborných
činností na úseku stravování, včetně speciálních gastronomických
dovedností při výrobě a servisu,
·
ovládá technologické postupy
výroby, umí pracovat s technologickými normami, dbá
na kvalitu výrobků a jejich správné uchovávání,
·
je seznámen s funkcí technického vybavení a strojního zařízení
provozoven pro výrobu a odbyt, s jejich efektivním využíváním a s běžnou
údržbou,
·
umí sestavovat a kalkulovat jídelní a nápojové lístky pro různé
kategorie gastronomických zařízení a různé druhy společenských akcí,
·
ovládá gastronomická pravidla, zásady a pravidla obsluhy a má
základní pracovní návyky potřebné k vykonávání těchto činností,
·
umí využívat odborných vědomostí a dovedností k vykonávání
a k zabezpečování ubytovacích služeb a ke kontrole jejich kvality,
·
osvojil si vhodné způsoby společenského vystupování,
marketingového chování a profesního jednání ve vztahu k zákazníkům,
k obchodním partnerům i ke spolupracovníkům,
·
má odpovídající poznatky a návyky z oblasti hygieny osobní i
provozní, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a ochrany životního
prostředí, chová se a jedná v souladu s nimi a působí v tomto směru
na své spolupracovníky a podřízené,
·
osvojil si techniku poskytování základních služeb cestovního
ruchu,
·
osvojil si základní dovednosti marketingu a umí je aplikovat v
praxi,
·
umí vypracovat jednoduchý plán průzkumu trhu, realizovat ho a
vyhodnotit,
·
umí využívat ekonomických informací k řízení jednotlivých
úseků hotelového provozu a služeb cestovního ruchu
·
ovládá základy podnikového managementu a umí je prakticky využívat,
·
ovládá základní odborné činnosti v oblasti finančního
hospodaření podniku, směnárenství a dalších služeb peněžního
styku,
·
umí využívat znalostí základů účetnictví k analýze a řízení
provozu,
·
má předpoklady pro úspěšnou komunikaci (i cizojazyčnou) v
obchodním a personálním styku ústním i písemném,
· je schopen vést administrativní agendu hotelu,
·
vyzná se v právních předpisech souvisejících s jeho
budoucím pracovním uplatněním.
Možnosti uplatnění absolventa
Absolvent vzdělávacího programu se uplatní v široké oblasti
hotelového průmyslu a v oblasti dalších souvisejících služeb
cestovního ruchu. Stěžejní oblasti uplatnění absolventů jsou především
činnosti obchodně podnikatelské, odborně provozní a řídící v nižších
a středních článcích struktury řízení ve všech organizačně právních
formách podnikání v této oblasti. Uplatnění absolventů v tomto odvětví
je jak v pozici zaměstnanecké, tak i v pozici právního subjektu podnikání
v daném oboru.
Po složení maturitní zkoušky může absolvent pokračovat ve studiu
na vyšší odborné nebo vysoké škole.