Kód a název
vzdělávacího programu: 65-51-E/001 (64-54-0) Provoz společného stravování
Dosažený
stupeň vzdělání: odborná příprava pro výkon
povolání
Způsob ukončení
a certifikace: závěrečná zkouška, výuční
list
Výsledky vzdělávání:
Obecným cílem všeobecného vzdělávání je vytvořit předpoklady
pro rozvoj osobnosti žáků v návaznosti na vědomosti, dovednosti a postoje získané
v základní škole. Klade se důraz na obecně přijímané kvality člověka důležité
pro jeho uplatnění v demokratické společnosti založené na humanismu. Přitom
je akcentována osobnost žáka, zvyšuje se orientace na jeho životní
adaptabilitu, na přípravu k práci v podmínkách rychle se měnící společnosti
a současně i na přípravu k životu v harmonii s prostředím, s
okolním světem a se sebou.
Obecné vědomosti,
dovednosti a postoje
Žák učebního oboru:
-
doplní
si základní všeobecné vzdělání v oblasti sociálně komunikativní, tj. v
jazykovém projevu, společenském chování a jednání s lidmi, v oblasti občanské
výchovy a přípravy na život ve společnosti, v oblasti výchovy k péči o
zdraví a ke zdravému životnímu stylu a v oblasti matematických
dovedností,
-
je
schopen se samostatně souvisle vyjadřovat, vysvětlit a zdůvodnit svůj názor,
jednání i potřebu, vhodným způsobem mluvit s druhým člověkem, snaží
se ve svém projevu vyjadřovat v souladu s jazykovou normou (spisovnou nebo
obecnou češtinou) všude tam, kde to situace vyžaduje,
-
dokáže
uplatňovat základní matematické dovednosti při řešení jednoduchých úkolů
v běžných životních i pracovních situacích,
-
získá vědomosti,
dovednosti a návyky potřebné pro to, aby uměl vhodným způsobem jednat s
lidmi i uplatnit svou osobnost a snažil se chovat podle morálních zásad a požadavků
na kulturní společenské chování,
-
je seznámen
s podstatou fungování demokratické společnosti, se základními právy i povinnostmi
občana a uvědomuje si důsledky nedodržování zákonů, porušování lidských
práv a svobody každého člověka,
-
má vědomosti
důležité pro péči o zdraví a životní prostředí, pro poskytnutí
nezbytné první pomoci, zná důsledky drogových a jiných závislostí i
nezodpovědného sexuálního chování.
Odborné vědomosti,
dovednosti a postoje
Učební obor provoz společného
stravování připraví žáka k vykonávání jednoduchých pracovních činností
ve společném stravování na úseku přípravy jídel, obsluhy a v ubytovacích
zařízeních.
Absolvent učebního oboru:
-
umí používat
získané základní vědomosti o potravinách, nápojích i surovinách při
jejich technologickém zpracování, manipulaci a skladování,
-
zná zásady
zdravé výživy a význam jejich dodržování pro lidské zdraví,
-
zná základní
technologické postupy přípravy jídel a nápojů i techniku jejich expedice,
-
umí
pracovat s nástroji a zařízeními pro zpracování surovin a se zařízeními
na uchovávání a udržování pokrmů v optimální teplotě,
-
ovládá
základní pravidla a techniku jednoduché obsluhy a s ní souvisejících činností,
-
umí zacházet
s inventářem a zařízením běžně
používaným v provozech,
-
dovede
správně používat přístroje, pomůcky a čisticí prostředky při úklidu
pokojů, sociálních zařízení, chodeb a dalších místností,
-
umí zacházet
s pomůckami a nástroji sloužícími k vykonávání některých hotelových
služeb (praní, žehlení, čištění),
-
ovládá
činnosti hotelového zřízence (doprava zavazadel, donáška balíčků a pošty,
manipulace s hotelovým nábytkem a zařízením),
-
je
schopen zabezpečit drobné služby pro hotelové hosty (taxi, vstupenky, garážování),
-
dovede
vyměnit a převléci prádlo,
-
při všech
činnostech je schopen si sám připravit pracoviště, zvolit vhodné pracovní
pomůcky a podle pokynů i správný pracovní postup,
-
dbá na
estetiku, úpravu, čistotu a hygienu svého zevnějšku i pracoviště, dodržuje
zásady společenského chování,
-
má
osvojeny zásady hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci i zásady
ochrany životního prostředí, umí poskytnout nezbytnou první pomoc.
Možnosti
uplatnění absolventa
Po ukončení přípravy v učebním oboru a po úspěšném složení závěrečné
zkoušky je žák schopen vykonávat jednoduché pracovní činnosti ve společném
stravování na úseku přípravy jídel, obsluhy a v ubytovacích zařízeních.
Jde o tyto činnosti:
a) na úseku přípravy jídel
-
příprava surovin a polotovarů pro teplou a studenou kuchyň
-
manipulace se surovinami a polotovary
-
skladování surovin a polotovarů
- příprava jednoduchých pokrmů a nápojů v teplé kuchyni
b) na úseku obsluhy
-
přípravné práce
-
jednoduchá obsluha v odbytových střediscích, debarace
-
práce ve výčepu
c) v ubytovacích zařízeních jde o činnosti
spojené s vykonáváním funkcí
-
hotelový vrátný
-
hotelový zřízenec
- pokojská
Absolventi, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku a
úspěšně absolvovali 9. ročník základní školy mohou dále
pokračovat ve studiu v příbuzném tříletém učebním oboru.