Kód a název
vzdělávacího programu: 65-51-H/001 (64-54-2) Provoz společného stravování
Vstupní předpoklady
žáků: úspěšné ukončení 9.
ročníku základní školy, zdravotní způsobilost uchazeče
Délka vzdělávacího
programu a forma studia: 2
roky, denní studium
Pojetí a cíle
vzdělávacího programu
Absolvováním učebního oboru žáci získají
odborné vědomosti a především praktické dovednosti a návyky potřebné k
vykonávání nižších pracovních funkcí ve stravovacích a ubytovacích
zařízeních.
Cílem vzdělávacího programu je připravit pracovníky
schopné provádět jednodušší pracovní činnosti na úseku přípravy pokrmů
a nápojů, obsluhy a v ubytovacích zařízeních. Na úseku přípravy jídel:
příprava surovin z polotovarů, příprava jednodušších pokrmů a nápojů
v teplé kuchyni a příprava surovin a výrobků pro studenou kuchyni včetně
manipulace a skladování. Na úseku obsluhy přípravné práce a jednodušší
obsluhu v odbytových střediscích, práce ve výčepu. V ubytovacích zařízeních
provozní činnosti hotelového vrátného, zřízence a pokojské.
V oboru se připravují žáci, u nichž převládá
sklon k manuální práci, proto má velký význam praktická složka vzdělávání,
v níž žáci získají praktické dovednosti a návyky potřebné pro uplatnění
v povolání i pro soukromý život.
Žáci jsou vychováváni tak, aby byli schopni
uplatnit se na trhu práce, začlenit do společnosti a vypěstovali si
kladný vztah k práci.
Charakteristika
obsahových složek
Všeobecné vzdělávání
Cílem tohoto vzdělávání je vytváření předpokladů
pro celkový rozvoj a kultivaci osobnosti žáka v návaznosti na vědomosti,
dovednosti a postoje získané na základní škole.
Jazykové vzdělávání
zahrnuje výuku českého a jednoho světového jazyka. V mateřském jazyce
jsou žáci vedeni ke kultivovanému vyjadřování (v ústním i písemném
projevu), ke zvládnutí pravopisných norem a správných stylistických postupů
v obecných i profesních situacích, k povzbuzení zájmu o četbu. V cizím
jazyce je cílem zvládnutí jednoduché konverzace na běžná témata.
Rozvíjí především komunikativní dovednosti žáků,
tj. vyjadřovat se ústně a písemně přiměřeně situaci, vysvětlovat a zdůvodňovat
svůj názor, číst s porozuměním a využívat informací získaných četbou.
Společenskovědní vzdělávání
se realizuje hlavně v předmětu občanská nauka. Jeho cílem je přispět k přípravě
žáků na jejich osobní a občanský život v demokratickém státě tak, aby
se dokázali lépe orientovat ve společnosti,
mohli se podílet na ovlivňování veřejných záležitostí a dokázali
řešit i své soukromé problémy.
Z klíčových dovedností jsou v předmětu občanská
nauka rozvíjeny především dovednosti řešit problémy a problémové
situace, komunikativní dovednosti, dovednosti personální a interpersonální
a dovednost pracovat s informacemi.
Matematické vzdělávání se
významně podílí na rozvoji intelektuálních schopností žáků, především
jejich logickém myšlení, vytváření úsudků a abstrakci. Realizuje se především
v předmětu matematika a jeho cílem je zprostředkovat žákům poznatky
potřebné pro výkon profese i další vzdělávání.
Z klíčových dovedností rozvíjí především
dovednost komunikace, numerické aplikace,
dovednost řešit problémy a problémové situace, pracovat s
informacemi a využívat prostředků výpočetní techniky.
Přírodovědné vzdělávání
- žáci si osvojí nejzákladnější poznatky
nutné k pochopení jevů a procesů, s nimiž se setkají v přírodě,
při své pracovní činnosti i v každodenním životě. Naučí se chápat
nebezpečí ohrožení přírody lidskou činností a zaujímat postoj k problémům
spojeným s péčí o životní prostředí.
Z klíčových dovedností rozvíjí především
dovednost řešit problémy a problémové situace, pracovat s informacemi, popř.
numerické aplikace.
Estetické vzdělávání
vytváří u žáků předpoklady pro estetické vnímání skutečnosti.
Realizuje se nejen v předmětu český jazyk a literatura (prostřednictvím
literárního umění), ale prolíná řadou dalších předmětů včetně
odborných (zvl. technika provozu a odborný výcvik). Absolventi vzdělávacího
programu budou pracovat ve službách, kde je estetické cítění a uplatňování
estetických hledisek neoddělitelnou součástí pracovní náplně.
Z klíčových dovedností tato složka vzdělání
posiluje dovednost řešit problémy a problémové situace, pracovat s
informacemi.
Rozvoj tělesné kultury
je zaměřen na vytváření návyků směřujících k péči o tělo a zdraví
a na rozvíjení fyzických dispozic žáků.
Z klíčových dovedností jsou posilovány
komunikativní dovednosti, personální a interpersonální dovednosti a
dovednosti řešit problémy a problémové situace.
Odborné vzdělávání
Odborné vzdělávání poskytuje žákům soubor
teoretických vědomostí a s
ohledem na vzdělatelnost žáků především praktických dovedností a návyků
nezbytných pro jejich budoucí uplatnění v pracovním i v osobním životě.
Ve složce odborného vzdělávání jsou účelově
propojeny poznatky ze dvou obsahových okruhů:
1. okruh obchodně-podnikatelský
2. okruh stravovací a ubytovací služby
Ad 1) Okruh obchodně-podnikatelský
Okruh poskytuje žákům nezbytné vědomosti a
dovednosti o základních ekonomických vztazích a o ekonomickém prostředí,
v němž se budou pohybovat jako zaměstnanci i jako občané. Obsah tohoto
okruhu se realizuje především v předmětu ekonomika.
Ad 2) Okruh
stravovací a ubytovací služby
Okruh zahrnuje především veškeré potřebné vědomosti,
dovednosti i návyky týkající se technologie přípravy pokrmů a nápojů,
techniky obsluhy a činností souvisejících s poskytováním služeb. Náplň
obsahového okruhu se realizuje v předmětech potraviny a výživa,
technika provozu a odborný výcvik.
V předmětu technika provozu získají žáci
teoretické poznatky i praktické dovednosti ze všech základních činností
společného stravování, zejména z úseků příprava jídel, obsluha a ubytování.
V předmětu potraviny a výživa si žáci osvojí základní
teoretické poznatky o jednotlivých druzích potravin, o jejich složení a
vlastnostech a o jejich správném ošetřování a manipulaci. Součástí výuky
je seznámení se zásadami zdravé výživy a škodlivostí alkoholismu.
Předmět odborný výcvik je zaměřen na praktické
procvičování a upevňování odborných vědomostí a dovedností získaných
v předmětech technika provozu a potraviny a výživa a na osvojení příslušných
pracovních návyků.
Všechny předměty tohoto obsahového okruhu spolu
souvisejí, proto je velmi důležitá úzká spolupráce mezi vyučujícími těchto
předmětů i mistry odborné výchovy.
Nedílnou součástí odborné přípravy je
ekologická výchova, která organicky prostupuje všechny vyučovací předměty.
Klíčové
dovednosti
Klíčové dovednosti získané prostřednictvím vzdělání
mají žákům umožnit lépe se přizpůsobit prudkému rozvoji vědy i společnosti
a vytvořit obecnější kvalifikační předpoklady pro uplatnění v pracovním
a občanském životě.
Výchovně-vzdělávacích cílů klíčových
dovedností ve vzdělávacím programu je dosahováno osvojením:
komunikativních dovedností
- dovednosti vyjadřovat se ústně i písemně přiměřeně situaci, zpracovávat
písemný materiál, vysvětlovat a znázorňovat běžnou záležitost (např.
technologický postup), číst s porozuměním a využívat informací získaných
četbou;
personálních a interpersonálních dovedností
- personální: dovednost zdokonalovat vlastní učení a výkonnost, dovednost
využívat sebepoznávání, sebekontrolu a seberegulaci;
- interpersonální: dovednost pracovat s druhými
lidmi, přijímat odpovědnost za vlastní práci i za práci ostatních,
kladně přistupovat k hodnocení svých pracovních výkonů ze strany okolí;
dovednosti řešit problémy a problémové situace
- identifikovat a analyzovat problémy, zvažovat možnosti jejich řešení,
vybírat a navrhovat řešení optimální v daném kontextu, stanovovat a dodržovat
efektivní postupy při realizaci řešení;
numerické aplikace - dovednost používat různé matematické
dovednosti důležité pro řešení praktických situací;
dovednost využívat informačních technologií
- dovednost pracovat s osobním počítačem, využívat rozmanitých informačních
zdrojů a informací různého druhu a charakteru v pracovním i
mimopracovním životě.
Rozvíjení klíčových dovedností musí vycházet
ze vzdělávacích a výchovných možností žáků připravujících se v
tomto oboru.
Orientaci, ve kterých vyučovacích předmětech se
klade zvláštní důraz na realizaci cílů jednotlivých klíčových
dovedností, poskytuje tabulka klíčových dovedností zařazená v učebních
dokumentech za učebním plánem.
Vstupní předpoklady
žáků
K přijetí do oboru přicházejí v úvahu hoši i dívky,
kteří úspěšně absolvovali 9. ročník základní školy a vyhovují
zdravotním požadavkům stanoveným pro tento obor.
Zdravotní požadavky
na uchazeče
K přijetí do oboru přicházejí v úvahu hoši a dívky
s dobrým zdravotním stavem. Nesmí mít poruchy omezující funkce nosného a
pohybového systému, které znemožňují dlouhé stání a zvedání těžších
břemen, dále nesmí mít postiženou páteř, dolní končetiny, zejména
ploché nohy, vybočení kolen, stav po kongenitální luxaci kyčlí, postižené
horní končetiny, zejména onemocnění omezující přesnost alespoň jedné
ruky. Uchazeči nesmí trpět na chronická a alergická onemocnění dýchacích
cest. Překážkou přijetí do oboru jsou nemoci srdce a cév, zejména poruchy
oběhového systému a varixy, metabolické poruchy související s trávením,
jako je obezita a diabetes, dále záchvatová onemocnění, epilepsie, poruchy
psychiky a poruchy řeči. Uchazeči musí mít dobrý sluch, čich a chuť.
Nesmí trpět nervovými onemocněními a poruchami pohybových koordinací.
Vyžaduje se dobrý zrak; požadovaná zraková ostrost alespoň jednoho oka je
5/5, případnou korekcí do blízka J.4.3. Vylučují se nitrooční změny způsobené
odchlípením sítnice.
Před přijetím uchazečů do oboru je nutné vyšetření
na bacilonosičství.
Do učebního oboru mohou být přijati jen uchazeči,
jejichž zdravotní způsobilost posoudil a písemně potvrdil lékař. V případě
změněné pracovní schopnosti je nutné doporučení posudkové komise sociálního
zabezpečení. Uchazeči musí mít platný zdravotní průkaz.
Organizace výuky
Příprava žáků je organizována jako dvouleté
denní studium. Je ukončeno závěrečnou zkouškou podle příslušných právních
norem a poskytuje střední odborné vzdělávání.
Metodické přístupy
Při volbě metod a forem výchovně-vzdělávací práce
musí vyučující respektovat charakter a obsah předmětu, úroveň vzdělatelnosti
žáků i konkrétní možnosti školy.
Těžiště vzdělávacího programu určeného pro
žáky s menším zájmem o studium je především ve vyváženosti a vzájemném
propojení mezi teoretickou a praktickou přípravou žáků.
Za významné pro přípravu v tomto učebním oboru
lze považovat důsledné uplatňování pedagogických zásad vyučujícími,
zejména zásady názornosti a přiměřenosti učiva a využití osobního příkladu.
Vyučující v koordinaci s ostatními vyučujícími
vyvíjejí soustavnou péči o vytváření a rozvíjení profesních
vlastností a schopností žáků a současně věnují velkou pozornost
realizaci cílů klíčových dovedností a přizpůsobují jim své pedagogické
působení na žáky.
Požadavky na
bezpečnost a ochranu zdraví při práci a hygienu práce
Neoddělitelnou součástí teoretického i praktického
vyučování je problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární
ochrana a hygiena práce.
Ve výchovně-vzdělávacím procesu musí výchova k
bezpečnosti a ochraně zdraví při práci vycházet z platných právních předpisů,
zákonů, prováděcích vládních nařízeních, vyhlášek a norem. Výklad
musí směřovat od všeobecného ke konkrétnímu, tj. specifickému pro učební
obor. V prostorách určených pro vyučování žáků je třeba vytvořit
podle platných předpisů podmínky pro zajišťování bezpečnosti a hygieny
práce. Je nevyhnutelné žáky o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
řádně poučit.
Nácvik a procvičování činností, odpovídajících
pracím zakázaným mladistvým příslušným resortním seznamem, mohou žáci
vykonávat při výuce pouze v rozsahu stanoveném učební osnovou. Pokud to vyžaduje
charakter činností, stanoví učební osnova z hlediska bezpečnosti a ochrany
zdraví při práci a hygieny práce podmínky, za kterých je možné výuku
provádět.
Základními podmínkami bezpečnosti a ochrany zdraví
při práci se rozumí:
1. důkladné seznámení žáků s předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, s protipožárními předpisy, s technologickými postupy,
2. používání technického vybavení, které odpovídá bezpečnostním a protipožárním předpisům,
3. používání osobních ochranných pracovních prostředků podle platných předpisů,
4. vykonávání stanoveného dozoru.
Práce pod dozorem - vyžaduje trvalou přítomnost
osoby pověřené dozorem, která dozírá na dodržování BOZP a pracovního
postupu. Tato osoba musí všechna pracovní místa zrakově obsáhnout tak, aby
mohla bezprostředně zasáhnout v případě porušení bezpečnostních předpisů
a pracovních pokynů nebo ohrožení zdraví.
Práce pod dohledem - osoba pověřená dohledem zkontroluje pracoviště před zahájením práce a pokud všechna pracovní místa zrakově neobsáhne, pak je v průběhu prací obchází a kontroluje.