Kód a název
vzdělávacího programu: 65-51-H/001 Provoz společného
stravování
Dosažený
stupeň vzdělání: střední odborné
Způsob ukončení
a certifikace: závěrečná zkouška, výuční
list
Výsledky vzdělávání:
Obecným cílem složky všeobecného vzdělávání
je vytvořit předpoklady pro rozvoj osobnosti žáků v návaznosti na vědomosti,
dovednosti a postoje získané v základní škole. Klade důraz na obecně přejímané
kvality člověka důležité pro jeho uplatnění v demokratické společnosti
založené na humanismu. Přitom je akcentována osobnost žáka, zvyšuje se
orientace na životní adaptabilitu, na přípravu k práci v podmínkách
rychle se měnící společnosti a současně i na přípravu k životu v
harmonii s prostředím, s okolním světem i se sebou.
Obecné vědomosti,
dovednosti a postoje
Žák učebního oboru:
- v ústním i písemném jazykovém projevu se snaží dodržovat jazykové normy, výstižně a logicky správně se vyjadřovat; v cizím jazyce rozumí a umí používat základní jednoduché krátké věty o běžných věcech denního života,
- má vypěstován návyk číst časopisy a literární díla podle svého zájmu, sledovat sdělovací prostředky a navštěvovat kulturní zařízení (divadlo, kina, koncerty, výstavy).
- má vědomosti, dovednosti, návyky potřebné pro to, aby uměl vhodným způsobem jednat s lidmi i uplatnit svou osobnost a chovat se podle morálních zásad a požadavků odpovídajících kulturnímu společenskému chování,
- je seznámen s podstatou fungování demokratické společnosti, se základními právy i povinnostmi občana a uvědomuje si důsledky nedodržování zákonů, porušování lidských práv a svobody každého člověka,
- dokáže používat získané matematické poznatky při řešení problémů a úkolů v běžných životních i profesních situacích,
- je schopen aplikovat získané přírodovědné poznatky v občanském životě i ve své práci, má uvědomělý vztah k životnímu prostředí a návyk ekologického chování,
- je poučen o roli životního partnera a rodiče, o nebezpečí nezodpovědného sexuálního chování, drogových a jiných závislostí a o vlivech nezdravého způsobu života vůbec; snaží se zvyšovat nebo udržovat svou tělesnou zdatnost a upevňovat své zdraví,
-
má
osvojeny základní uživatelské dovednosti pro práci s osobním počítačem.
Klíčové
dovednosti
Absolvent učebního oboru se vyznačuje:
- schopností prakticky aplikovat osvojené vědomosti, dovednosti a návyky,
- kultivovaným vystupováním a uměním jednat s lidmi,
- estetickým cítěním a uplatňováním estetických hledisek v práci i v každodenním životě,
- samostatným a iniciativním řešením jednoduchých praktických úkolů,
-
schopností
adaptovat se na měnící se požadavky na trhu práce.
Odborné vědomosti,
dovednosti a postoje
Učební obor připraví žáky k vykonávání
jednodušších pracovních činností ve společném stravování na úseku přípravy
jídel, obsluhy a v ubytovacích zařízeních.
Absolvent učebního oboru:
-
má
osvojeny základy slušného jednání s lidmi i správného společenského
vystupování,
-
umí používat
získané vědomosti o potravinách a nápojích při jejich technologickém
zpracování, manipulaci a skladování,
-
zná zásady
zdravé výživy a význam jejich dodržování pro lidské zdraví,
-
zná
technologické normy a postupy přípravy jídel a nápojů i techniku jejich
expedice,
-
umí
pracovat s jednotlivými druhy inventáře, zařízením, nástroji a prostředky
běžně používanými ve stravovacích a ubytovacích provozech při zpracovávání
a uchovávání potravin, při úklidových pracích a při poskytování drobných
hotelových služeb,
-
je
schopen vykonávat činnosti spojené s prací hotelového zřízence
(např. doprava zavazadel, zajišťování taxi a vstupenek, garážování
apod.),
-
ovládá
pravidla a techniku jednodušší obsluhy,
-
chápe
podstatu tržního hospodářství, orientuje se v obchodně-podnikatelských činnostech
a osvojil si základní vědomosti o pracovněprávních vztazích,
-
umí
aplikovat nejzákladnější vědomosti a dovednosti z ekonomické oblasti při
řešení praktických situací v pracovním i osobním životě,
-
dbá na
estetiku, úpravu, čistotu a hygienu svého zevnějšku i pracoviště,
-
má
osvojeny zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci i zásady ochrany životního
prostředí, umí poskytnout nezbytnou první pomoc.
Možnosti
uplatnění absolventa
Po ukončení přípravy v učebním oboru a po úspěšném
složení závěrečné zkoušky je žák schopen vykonávat jednodušší
pracovní činnosti ve společném stravování na úseku přípravy jídel,
obsluhy a v ubytovacích zařízeních.
Absolventi, kteří úspěšně vykonali závěrečnou
zkoušku si mohou rozšířit odbornou přípravu v příslušném tříletém
oboru. Po složení závěrečné zkoušky v tomto oboru se mohou ucházet o přijetí
do studijních oborů pro absolventy tříletých učebních oborů navazujících
na předcházející přípravu podle platných právních norem.