CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU
Kód a název : |
65-51-H/006 Kuchař - číšník, pohostinství |
Vstupní předpoklady žáků : |
úspěšné ukončení 3. ročníku rodinné školy |
Délka a forma studia |
1 rok 4 měsíce, denní studium |
1. Základní údaje:
- Délka přípravy: 1 rok 4 měsíce
- Forma studia: denní
- Učební obor je určen pro: hochy a dívky
- Základní podmínky pro přijetí: úspěšné ukončení 3. ročníku rodinné školy
- Způsob ukončení přípravy: závěrečná zkouška
- Poskytované vzdělání: střední
odborné2. Charakteristika profesní přípravy:
Profesní příprava pro absolventy 3. ročníku rodinné školy je alternativní variantou přípravy na povolání kuchař-číšník pro pohostinství vzhledem k stávajícímu učebnímu oboru 64-90-2/03 Kuchař-číšník.
Po ukončení profesní přípravy a úspěšném vykonání závěrečné zkoušky získá absolvent výuční list rovnocenný s výučním listem získaným ve tříletém učebním oboru kuchař-číšník.
Do učebního oboru s upravenou délkou studia l rok a 4 měsíce jsou přijímání uchazeči, kteří úspěšně ukončili 3. ročník rodinné školy a splňují zdravotní požadavky stanovené Ministerstvem zdravotnictví ČR pro učební obor kuchař-číšník.
Absolventi, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o přijetí do studijního oboru pro absolventy tříletých učebních oborů navazujících na předešlou přípravu.
3. Charakteristika obsahu vzdělání:
Profesní příprava obsahuje podle těchto dokumentů teoretickou a praktickou složku. Teoretická složka se realizuje v SOU, praktická složka se realizuje ve školicích pracovištích podle platných předpisů.
Teoretickou složku profesní přípravy tvoří odborné předměty, které bezprostředně navazují na vědomosti a dovednosti žáků získané v rodinné škole, dále je profesně rozvíjejí, doplňují a rozšiřují, ale i takové předměty, které mohou být pro většinu žáků zcela nové. V obou případech je důležité, aby těžiště výuky těchto předmětů bylo v přípravě na povolání se všemi aspekty k tomu náležejícími, včetně podnikatelských.
Pro větší úspěšnost profesní přípravy proto doporučujeme, aby si žáci už v rámci studia na rodinné škole cílevědomě vybírali z volitelných předmětů rodinné školy např.:
Účetnictví: 3
Výpočetní technika: 3
Podnikání: 2
Marketing a obchod: 2
Ekonomika: 2
Psaní na stroji: 5
Hospodářská admin
istrativa: 2Technika administrativy: 2
Estetická výchova: 2
Výživa a příprava pokrmů: 6
Praktickou složku profesní přípravy tvoří odborný výcvik. Je orientován tak, aby co nejintenzivněji připravil žáky na výkon povolání. V reálném prostředí vybraných provozoven i exkurzemi si žáci doplní a rozšíří poznatky, které získali v teoretických předmětech.
4. Požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví při práci a hygienu práce:
Viz učební dokumenty tříletého učebního oboru