PROFIL ABSOLVENTA
Kmenový obor: 6651H Prodavač, obchodník, obchodní provoz
Kód a název : 66-51-H /022 Prodavač a výrobce lahůdek
Dosažený stupeň vzdělání : střední vzdělání
Způsob ukončení a certifikace : závěrečná zkouška, výuční list
Výsledky vzdělávání:
Obecná úvodní
část
Obecným cílem vzdělávání v učebním oboru prodavač a výrobce lahůdek je připravit absolventy na práci v podmínkách rychle se vyvíjející společnosti, na správnou životní orientaci, vzrůstající požadavky na kvalifikovanou pracovní činnost a životní adaptabilitu související s uplatněním na trhu práce.
Absolvent, který úspěšně vykonal závěrečnou zkoušku je připraven samostatně nebo v týmu provádět odborné činnosti, zejména prodej a přípravu lahůdkářského sortimentu v provozních jednotkách a gastronomických provozech na úrovni středního odborného vzdělání.
Všeobecné předpoklady, vědomosti, dovednosti a osobní kvality
Výuka postupně a promyšleně
směřuje k tomu, aby po jejím ukončení absolvent:
· pohotově, kultivovaně a správně se vyjadřoval v mateřském jazyce, v mluveném i písemném projevu, dodržoval pravopisné normy a stylistické postupy v obecných i profesních komunikativních situacích,
· znal a pochopil uměleckou a společenskou funkci české a světové literatury, vytvářel si pozitivní čtenářské návyky,
· dovedl komunikovat v cizím jazyce o běžných pracovních i společenských situacích, porozuměl odbornému textu, pohotově pracoval se slovníkem a jinými informačními zdroji,
· chápal svou národní i evropskou identitu, svá lidská práva, respektoval práva ostatních lidí, uznával rovnost a práva jiných národů, etnických skupin a ras, byl připraven k soužití s různými společenskými minoritami, nepodléhal xenofobii, rasismu a intoleranci,
· znal principy demokratického fungování společnosti, její přednosti i problémy,
· chápal podstatu evropské integrace, dokázal posoudit její ekonomické přednosti i problémy,
· uplatňoval poznatky a dovednosti středoškolské matematiky v oblasti daného oboru nezbytné pro úspěšnou profesionální činnost a orientaci v každodenním životě,
· měl osvojeny základní poznatky o důležitých jevech, procesech a zákonitostech přírodních věd a ovládal jejich praktické aplikace ve své profesi i každodenním životě včetně pochopení ekologických důsledků a vlivu na zdraví občanů,
· zaujímal pozitivní vztah k tvorbě životního prostředí a aktivně přistupoval k jeho ochraně,
· uplatňoval návyky směřující k péči o tělo a zdraví,
· znal důsledky nezdravého a neodpovědného způsobu života, drogových závislostí i jiných negativních vlivů, snažil se upevňovat své zdraví i tělesnou zdatnost,
· pečoval o své duševní zdraví, uplatňoval zásady duševní hygieny, a tak dokázal čelit psychickému i fyzickému zatížení vyplývajícímu z charakteru povolání,
· dovedl uplatňovat strategie a techniky pro řešení konfliktů i jejich prevenci,
· samostatně a iniciativně řešil pracovní úkoly,
· projevoval smysl pro čestné jednání, spolupráci a vzájemnou pomoc, byl ohleduplný k ostatním,
· jednal samostatně, cílevědomě, rozvážně a pohotově,
· kultivovaně a profesionálně vystupoval v souladu s etickými i společenskými pravidly,
· dbal na úpravu zevnějšku, kulturu vystupování a chápal tyto požadavky jako jeden z prostředků reprezentace firmy,
· uplatňoval estetická hlediska ve své profesi i každodenním životě,
· měl trvalý a všestranný zájem o rozvoj osobnosti.
Předpokládané
odborné vědomosti a dovednosti
Po ukončení přípravy v učebním oboru prodavač a výrobce lahůdek a po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky absolvent umí:
· charakterizovat a správně používat základní ekonomické pojmy a vztahy,
· charakterizovat mechanismus fungování trhu a aplikovat jej na konkrétních příkladech,
· se orientovat v základních národohospodářských veličinách, chápat postavení obchodu v národním hospodářství,
· charakterizovat strukturu majetku i jeho zdrojů,
· efektivně hospodařit s majetkem, vést evidenci hospodaření firmy, pochopit odpovědnost za škodu,
· uplatňovat předpisy o hmotné odpovědnosti,
· stanovovat náklady a výnosy, zjišťovat hospodářský výsledek,
· důsledně zvažovat a realizovat možnosti snižování nákladů a zvyšování výnosů,
· provádět platební styk a zúčtovací operace včetně vedení dokladů,
· spolupracovat s organizacemi poskytujícími služby firmě,
· charakterizovat podstatu a cíle podnikání a uplatňovat zásady podnikání v praxi,
· spolupracovat na zahájení a provozování podnikatelské činnosti fyzické osoby (živnostenské podnikání) i právnické osoby (obchodní společnosti), orientovat se v základních otázkách této problematiky,
· důsledně uplatňovat platné právní normy týkající se obchodněprovozní a podnikatelské činnosti, uvědomovat si důsledky v případě jejich nedodržování včetně postihů kontrolními orgány,
· vyhotovovat prvotní účetní doklady, ověřovat jejich náležitosti, prověřovat správnost, zajišťovat oběh dokladů včetně jejich ukládání a likvidace,
· vést jednoduché účetnictví, uplatňovat odlišnosti ve vedení účetnictví neplátců a plátců daně z přidané hodnoty,
· posuzovat dopad jednotlivých účetních případů na stav majetku a výši hospodářského výsledku,
· vyplňovat daňové přiznání z příjmu fyzických osob,
· vykonávat běžné administrativní činnosti, zejména vyřizovat obchodní korespondenci, využívat prostředky informační a komunikační technologie,
· vyhotovovat různé druhy písemností související s realizací pracovních činností provozní jednotky nebo provozovny,
· využívat prostředky a pomůcky k racionalizaci administrativy,
· používat rozmanité prostředky informační a komunikační technologie,
· používat speciální aplikační programy,
· komunikovat v počítačové síti,
· komunikovat a vyhledávat informace na internetu,
· využívat poznatky základních psychologických disciplín pro pozorování sebe, zákazníků, obchodních partnerů i spolupracovníků pro prevenci, identifikaci a řešení konfliktů,
· uplatňovat etické a společenské normy v profesní i podnikatelské činnosti,
· uplatňovat poznatky z psychologie práce při vytváření pracovního prostředí a zkvalitňování podmínek obchodní činnosti,
· dodržovat zásady bezpečnosti a hygieny při práci s potravinami i předpisy požární ochrany v pracovním procesu,
· uplatňovat vstřícnost a ochotu k zákazníkům, zejména starším a zdravotně postiženým občanům,
· efektivně využívat všechny formy komunikace v konkrétních situacích, vyjadřovat se přesně a věcně v souladu s jazykovými normami,
· dokonale charakterizovat prodávaný sortiment zboží, zejména z hlediska jeho použití, průběžně sledovat nové druhy zboží a poskytovat informace zákazníkům,
· hodnotit zboží podle jeho vlastností včetně senzorického hodnocení,
· připravovat zboží k prodeji, dodržovat zásady hygieny,
· nabízet zboží zákazníkům,
· prodávat potravinářské zboží včetně lahůdkářských výrobků,
· správně vést rozhovor se zákazníkem, uplatňovat zásady společenského vystupování, řešit problémové situace ve styku se zákazníky,
· poskytovat poradenskou službu zákazníkům,
· pracovat se strojním zařízením, technickým vybavením a pracovním inventářem provozní jednotky a provozovny,
· přesně dělit, vážit, měřit a hbitě provádět výpočet ceny zboží,
· pracovat na kontrolní pokladně včetně manipulace s platebními kartami a šeky,
· správně účtovat zboží a vyhotovovat prodejní doklady,
· balit zboží vhodným materiálem, funkčně a na odpovídající estetické úrovni, uplatňovat různé způsoby balení zboží včetně dárkového balení,
· reagovat na reklamace zákazníků,
· objednávat zboží, provádět odběr a přejímku zboží včetně vedení dokladů,
· vyřizovat reklamace zboží u dodavatele,
· skladovat a ošetřovat zboží včetně vedení dokladů,
· manipulovat s obaly, likvidovat nevratné obaly, aniž by docházelo k ohrožení životního prostředí,
· provádět fyzickou i účetní inventuru zboží a obalů,
· používat různé techniky psaného i konstruovaného písma při zhotovování cenovek, popisek, reklamních textů i s podporou počítačového grafického programu,
· vystavovat a aranžovat zboží ve vitrínách, na panelech, ve výkladních skříních,
· vytvářet jednoduché reklamní prostředky různou technikou pro potřebu propagace provozní jednotky,
· charakterizovat jednotlivé složky potravy, objasňovat jejich význam,
· určovat jakost potravin a jejich výživovou (biologickou a energetickou) hodnotu,
· propagovat racionální výživu,
· charakterizovat význam zdravotní nezávadnosti potravin a uplatňovat ji v praxi,
· provádět základní úpravy při zpracování potravin,
· připravovat základní i doplňkový sortiment lahůdkářských výrobků, ale pouze z hotových polotovarů,
· připravovat různé druhy nápojů,
· používat technologické postupy přípravy, pracovat s technologickými normami, klást důraz na jakost, estetickou úpravu a adjustaci lahůdkářských výrobků,
· volit vhodné technologické postupy přípravy s ohledem na zdraví spotřebitelů a zásady racionální výživy,
· sestavovat kalkulace lahůdkářských výrobků,
· respektovat dietetické zásady a gastronomická pravidla,
· hodnotit jakost potravin a lahůdkářských výrobků včetně senzorického hodnocení,
· identifikovat vady potravin včetně lahůdkářských výrobků,
· uchovávat a skladovat lahůdkářské výrobky,
· připravovat a prezentovat nabídku lahůdkářských výrobků, realizovat požadavky zákazníků.
Příprava v učebním oboru vytváří předpoklady k tomu, aby absolvent po příslušné praxi byl schopen:
· využívat nejen tradiční, ale i netradiční potraviny, orientovat výrobky do oblasti racionální výživy,
· vést skladové hospodářství,
· spolurozhodovat o výrobním programu organizace a realizovat vhodnou formu nabídky a prodeje vzhledem k prodávanému sortimentu i k dispozičnímu řešení provozovny,
· podílet se na zpracování podnikatelského záměru,
· založit a úspěšně vést vlastní firmu,
· navazovat a rozvíjet kontakty se zákazníky a obchodními partnery,
· vést obchodní jednání,
· vyvarovat se zbytečných chyb a omylů, které by mohly vést k zániku firmy,
· být konkurenceschopný, zdravě soutěžit.
Možnosti uplatnění
absolventů