PROFIL ABSOLVENTA
Kmenový obor: 6953H Provoz služeb
Kód a název : 69-53-H/003 Provoz služeb
Dosažený stupeň vzdělání : střední odborné
Způsob ukončení a certifikace : závěrečná zkouška, výuční list
V oblasti všeobecně vzdělávací absolventy charakterizuje zejména:
- spolehlivá znalost českého jazyka a schopnost kultivovaně jazyk používat ve všech komunikativních situacích,
- kulturní přehled vycházející z poznání různých druhů umění - literatury, hudby, výtvarného a dramatického projevu, vědomé vyhledávání kulturních a estetických zážitků, dovednost uplatňovat kulturně estetická hlediska při výchově dětí,
- znalost alespoň jednoho světového jazyka na úrovni běžné hovorové komunikace,
- základní znalost národní historie, orientace v soudobém světě a schopnost geografického myšlení,
- pochopení principů fungování demokratické společnosti, demokratické chování, občanská aktivita a pozitivní hodnotová orientace v životě,
- dovednost uplatňovat základní společenskou etiku v rodině a v různých životních situacích,
- schopnost aplikovat matematické poznatky při řešeni úloh každodenní praxe,
- znalost důležitých zákonitostí chemických dějů a jejich ekologických aspektů běžných v provozu domácnosti i v profesi,
- pochopení lidského organismu jako celku z hlediska stavby afunkce, znalost zásad správné životosprávy ve smyslu aktivního zdraví,
- schopnost koncipovat přiměřený pohybový režim jako součást správného životního stylu.
Po ukončení studia a úspěšném vykonání závěrečné zkoušky absolvent:
- ovládá administrativní činnosti včetně zpracování dat pro podnikatelskou činnost,
- umí esteticky upravovat prostředí i u příležitostí svátků a slavnostních událostí,
- umí vhodné vybrat a udržovat textilie, ovládá základní činnosti hotelové hospodyně,
- má základní vědomosti o harmonickém manželství, odpovědném rodičovství a výchově dětí různého věku,
- má základní vědomosti a dovednosti v péči o fyzické a duševní zdraví člověka,
- ovládá základy péče o malé děti a staré lidi.
Specializace: Výživa a příprava pokrmů
- má základní vědomosti z oblasti zdravé výživy,
- zná receptury a postupy přípravy běžných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků,
- dodržuje při přípravě jídel správné technologické postupy,
- umí připravovat jídla pro základní diety,
- umí sestavovat jídelní a nápojový lístek pro běžné stravování i mimořádné příležitosti, prosazuje zdravou výživu podle nejnovějších zásad,
- umí konzervovat ovoce, zeleninu a maso,
- ovládá zásady stolničení a stolování včetně příprav slavnostních tabulí,
- ovládá jednoduchou obsluhu při podávání pokrmů a nápojů.
Specializace: Odívání
- umí vybrat vhodné oděvní materiály, posoudit jejich vlastnosti vzhledem k volbě pracovního postupu a požadovaným vlastnostem výrobku,
- umí vypočítat spotřebu materiálu, zjišťovat druhy rozměrů a měr,
- umí konstruovat střihy, pracovat se střihy a střihovými přílohami módních časopisů,
- umí provádět drobné úpravy a opravy oděvů,
- dovede zhotovovat halenky, sukně, šaty a kalhoty a různé doplňky,
- ovládá základní techniky háčkování, ručního a strojového pletení a vyšívání.
Specializace: Technické práce
- umí ručně opracovávat dřevo včetně povrchové úpravy,
- ovládá základní operace ručního opracování a úpravy kovů a
plastů,- provádí montáž jednoduchých výrobků a dílců,
- ovládá jednoduché malířské, natěračské a tapetářské práce,
- umí smontovat a demontovat sektorový nábytek,
- ovládá základní instalatérské práce v bytě (údržba)
- ovládá jednoduché sklenářské práce,
- zná zásady při pokládání podlahových krytin.
- ovládá běžné údržbářské práce.
Specializace: Zemědělství
- ovládá základní práce při pěstování zeleniny, květi
n a ovoce,- ovládá základní práce v sadovnictví,
- ovládá základní práce při chovu drobného hospodářského zvířectva.
Uplatnění absolventů
Absolventi učebního oboru provoz služeb mohou vykonávat specifické činnosti odpovídající vědomostem a dovednostem z odborných předmětů, odborného výcviku a volitelných předmětů, které absolvovali. Najdou uplatnění např. ve společném stravování, ve službách, v individuální péči o staré lidi nebo děti, při různých činnostech v zemědělství, zahradnictví, v městských sadech, ve stavebnictví při různých dokončovacích pracích v bytech, v domech nábytku jako montéři při sestavování nábytku, jako údržbáři, dívky jako hospodyně v cizích domácnostech, hotelové hospodyně atd. Dále absolventi mohou rozvíjet různé aktivity v podnikatelských činnostech. V rámci zaměstnání, do kterého nastoupí, mohou absolvovat další vzdělání, a to buď formou nástupní praxe, kurzů či jiných způsobů vzdělávání.