a) obecné vědomosti, dovednosti a postoje
·
ovládá dovednosti potřebné k poznání
a regulování vlastní osobnosti a dovednosti potřebné pro soukromý a
pracovní styk s jinými lidmi,
·
je si vědom svých lidských práv a
je ochoten respektovat práva jiných lidí,
·
dovede využívat svých poznatků z
historie pro lepší pochopení své současnosti,
·
respektuje zásady humanity a je připraven
pro aktivní občanský život,
·
uvědomuje si vliv přírodního prostředí
a vliv rozvoje vědy a techniky na život lidí a zvažuje své rozhodování a
jednání v zájmu ochrany přírody a životního prostředí,
·
dodržuje platné jazykové normy, umí
se výstižně a správně vyjadřovat v mateřském jazyce,
·
má odpovědný vztah ke kulturním a
estetickým hodnotám
·
je schopen ústní, popř. písemné
komunikace v jednom cizím jazyce o běžných pracovních i společenských
situacích, porozumět odbornému textu, pohotově pracovat se slovníkem s jinými
informačními zdroji,
·
má osvojen soubor znalostí středoškolské
matematiky,
·
je schopen pracovat s počítačem a
využívat běžných uživatelských programů,
· snaží se zvyšovat nebo udržovat svou tělesnou zdatnost a upevňovat své zdraví,
b) odborné vědomosti, dovednosti a postoje
· zná obecné principy periodizace historického vývoje společnosti a její výtvarné kultury,
· orientuje se v soudobém výtvarném vývoji, chápe společenskou funkci umění,
·
uplatňuje základní vztahy své
profese k ostatním uměleckořemeslným profesím, zná význam a hodnoty památek,
· je schopen vlastní tvorbou ovlivňovat směr a vývoj uměleckého řemesla při zachování rukopisu autora,
·
umí zachytit do materiálu myšlenku
autora s přiznáním vlastního rukopisu realizátora,
·
umí provádět repliky slohových prvků
i předmětů soudobé umělecké tvorby,
·
získá univerzálnost řemeslníka v
celkovém rozsahu pro využití na montážních pracích a výstavách,
·
umí volit a navrhovat pracovní
postupy, místo, stroje, nástroje a nářadí pro práci jednotlivce, skupiny
pracovníků, vést pracovní kolektiv jak odborné řemeslné, tak hospodářsky
s uplatněním ekonomických hledisek,
·
orientuje se v administrativní, účetní,
právní a obchodní agendě, je vybaven znalostmi o problematice ve sféře
soukromého podnikání,
·
ovládá v odpovídajícím rozsahu
obecně závazné i specifické právní předpisy a normy,
·
má teoretické znalosti o základech
konzervátorských a restaurátorských postupů,
·
umí posoudit přímé i nepřímé
vlivy své profese na životní a pracovní prostředí, hodnotit je a zaujímat
k nim odpovědné stanovisko.